Čtvrtek, 28. března 2024

ESA: Emise oxidu dusičitého v Číně klesly až o 40 procent

ESA: Emise oxidu dusičitého v Číně klesly až o 40 procent

Přísná opatření, která v uplynulých měsících zavedla v boji s novým typem koronaviru Čína, vedla k čistějšímu ovzduší. Vyplývá to ze satelitních snímků Evropské kosmické agentury (ESA). Emise oxidu dusičitého, který produkují auta, továrny a elektrárny, klesly až o 40 procent, informovala agentura Reuters.

Pandemie dosud Čínu co do počtu nakažených zasáhla nejhůře, infikovalo se téměř 81.000 lidí. Tamní úřady kvůli kritické situaci začaly na konci ledna přijímat nejrůznější omezení, včetně pozastavení výroby a omezení dopravy. Údaje o emisích plynu nad Čínou, zaznamenávané od 20. prosince do 16. března, dokládají, že právě na přelomu ledna a února se množství plynu poprvé dramaticky snížilo.

"Nyní nad čínskými městy vidíme zhruba 40procentní snížení (oxidu dusičitého), nicméně se jedná pouze o hrubé odhady, protože na jeho množství má také vliv počasí," upřesnil Claus Zehner z programu Copernicus, který monitoruje životní prostředí.

Emise v Číně na přelomu lednu a února poklesnou každoročně, připomíná agentura Reuters. Děje se tak kvůli oslavám čínského Nového roku, ze snímků ESA lze však vidět, že čistší ovzduší vydrželo až do začátku března. Podle kosmické agentury v některých částech Číny za letošní únor v porovnání s posledními třemi lety také poklesl počet prachových částic v ovzduší.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů