Úterý, 19. března 2024

Pandemická opatření zkomplikují lesníkům na jaře boj s kůrovcem

Pandemická opatření zkomplikují lesníkům na jaře boj s kůrovcem

Opatření proti šíření koronaviru letos na jaře zkomplikují majitelům lesů boj s kůrovcem, jehož sezona kvůli teplému počasí začala dříve než loni. Omezení platná na hranicích podle jednatele Arcibiskupských lesů a statků Olomouc (ALSOL) Petra Skočdopoleho takřka zastavila obchod s vytěženým dřevem, lesníci se však budou snažit pokračovat v obnově lesů zasažených kůrovcovou kalamitou.

"Tvrdá omezení v důsledku boje proti koronavirové nákaze přišla v nejméně vhodnou dobu pro les, protože celou zimu vyhledávali lesníci napadené stromy, aby včas zajistili jejich těžbu ještě před probuzením zazimovaného kůrovce," uvedl Skočdopole.

Kůrovec se v lesích podle něj začne rojit za dva týdny, takže napadené stromy je třeba rychle těžit. Skočdopole upozornil, že při současných karanténních opatřeních a kolapsu odbytu dříví to nikdo z vlastníků lesů bez pomoci státu dlouho nevydrží.

I přes nařízená omezení budou lesníci ALSOL pokračovat v jarní etapě zalesňování. Letos mají v plánu vysadit více než 6,5 milionu sazenic. "Zalesňování je pro nás prioritní. Proto musíme jet naplno, pochopitelně s dodržením všech bezpečnostních opatření. Podařilo se nám udržet tempo půl milionu sazenic týdně a blížíme se k polovině plánovaného množství sazenic na jarní etapu výsadby," podotkl Skočdopole.

Skočdopole uvedl, že uzavření hranic a zavedení preventivních opatření udělalo mnoha lesnickým společnostem čáru přes rozpočet při personálním zajištění. Firmy obtížnější shánějí brigádníky.

Po zahájení celostátního nouzového stavu přešla společnost ALSOL, která pečuje o lesy s výměrou více než 42.000 hektarů, do alternativního provozu. Zavedla přísná hygienická opatření a zaměstnancům nabídla práci z domova. "Společnost, která zajišťuje pracovní oděvy pro naše zaměstnance, nám navíc vyrobila textilní roušky, abychom mohli vybavit zaměstnance i spolupracující živnostníky," dodal Skočdopole.

Lesy v Olomouckém kraji několik let devastuje kůrovcová kalamita, sucho a vichřice. Kůrovcové kalamitě a suchu padly za oběť už miliony stromů. Obnova zničených lesů potrvá mnoho let a bude stát stovky milionů korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů