Úterý, 19. března 2024

MŽP: Firma uvedla nepravdivé údaje kvůli licenci na elektroodpad

MŽP: Firma uvedla nepravdivé údaje kvůli licenci na elektroodpad

Společnost REMA Systém uvedla nepravdivé údaje, aby splnila podmínky licence k provozování kolektivního sběru elektroodpadu. Vyplývá to z vyjádření ministerstva životního prostředí. Podmínky vyžadují provozovat sběrné místo v každé obci nad 2000 obyvatel. V některých z těchto obcí společnost uváděla jako sběrné místo poštu. S Českou poštou má ale jen smlouvu na bezplatné posílání vysloužilých spotřebičů v balících. Od České inspekce životního prostředí za to REMA dostala pokutu. REMA uvedla, že pokutu dostala neoprávněně, nejprve proti ní podala námitku a pak ji napadla žalobou.

REMA na svých stránkách v seznamu sběrných míst v některých případech odkazovala na pobočky České pošty. Na nich mohou ale lidé pouze odeslat tzv. RE:balík. "Česká pošta má se společností REMA Systém uzavřenu dohodu o poskytování služby vnitrostátní obyčejné zásilky... Neznamená to tedy, že by pobočky pošty fungovaly jako sběrná místa, ale dohoda umožňuje klientům odeslat zásilky s elektroodpadem zdarma na adresu uvedené společnosti," řekl ČTK mluvčí pošty Matyáš Vitík. Pošta podle něj ani v současnosti o zřízení sběrných míst na pobočkách neuvažuje.

Služba podle ministerstva životního prostředí může být pouze doplňkem k vybudované síti míst zpětného odběru. "Z důvodu nedostatečné sběrné sítě již Česká inspekce životního prostředí udělila v minulosti společnosti Rema Systém pravomocnou pokutu a MŽP udělilo nápravné opatření na zahuštění sběrné sítě firmě REMA Battery, která sdílí s REMA Systémem sběrnou síť na základě vzájemného smluvního vztahu," dodal Ondřej Charvát z tiskového oddělení MŽP.

REMA Systém je podle mluvčí Pavly Svobodové přesvědčena, že bylo napadené rozhodnutí vydáno v rozporu s právními předpisy a spočívá na nesprávném posouzení. "Též řízení, které jeho vydání předcházelo, bylo vedeno v rozporu s právními předpisy, v důsledku čehož byla REMA Systém přímo krácena na svých právech. Naše společnost je přesvědčena, že se inspekce i ministerstvo dopustilo nesprávného právního posouzení věci, v důsledku čehož je rozhodnutí nesprávné a tím i nezákonné," řekla ČTK.

Současná právní úprava podle ministerstva prakticky neumožňuje odebrat kolektivním systémům pro oelektrozařízení oprávnění k činnosti. Ministerstvo v nově připravované legislativě proto věcně navrhuje změny, které by měly situaci řešit.

Síť sběrných míst REMA chce přitom na základě smlouvy využívat další společnost w3es, která je s REMA personálně propojena. Společnost žádá o licenci pro kolektivní sběr elektrodpadu na ministerstvu životního prostředí. "Správní řízení probíhá a nelze tak zveřejňovat žádné detaily z žádosti či další skutečnosti z řízení," uvedlo k tomu MŽP.

REMA Systém uvádí, že v rámci své sběrné sítě disponuje více než 20.000 místy zpětného odběru. Odhadovaná míra zpětného odběru podle ní loni dosáhla 80 procent.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů