Úterý, 19. března 2024

Jihočeské školy odevzdaly k recyklaci 3087 kg elektrospotřebičů

Jihočeské školy odevzdaly k recyklaci 3087 kg elektrospotřebičů

Žáci a studenti v Jihočeském kraji odevzdali loni na podzim při tříměsíční sběrové kampaně k recyklaci 3087 kilogramů vysloužilých drobných elektrospotřebičů. V kraji se do ní zapojilo 30 mateřských, základních a středních škol. Nejlepší byla základní a mateřská škola Dešná na Jindřichohradecku, kde v průměru na žáka odevzdali 17 kilogramů tohoto odpadu. ČTK to dnes za organizátory kampaně řekla Jana Čechová.

Kampaň byla součástí programu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět. "Z elektroodpadu jsme prostřednictvím recyklace schopni získat až 80 procent materiálů, které můžeme znovu využít. Díky dětem jsme tak ušetřili zhruba 2470 kilogramů surovin. Zároveň školáci a studenti přispěli k ochraně životního prostředí, zabránili úniku škodlivých látek, které tento odpad obsahuje," uvedla v tiskové zprávě marketingová manažerka Kristina Koucká ze společnosti Asekol, která v ČR zajišťuje sběr a recyklaci starých elektrospotřebičů.

Sběrová kampaň byla loni ve všech krajích. V Česku se k ní připojilo 809 škol, k recyklaci se tak dostalo 97,6 tuny elektrospotřebičů. Žáci a studenti se ve školách díky Recyklohraní také hravou formou vzdělávají. V České republice je 3763 červených venkovních kontejnerů na sběr starých drobných elektrospotřebičů. V Jihočeském kraji je 327 těchto kontejnerů.

Společnost Ecobat, která v Česku zajišťuje zpětný odběr baterií, v březnu informovala, že Jihočeši loni vytřídili k recyklaci 95 tun baterií. Je to meziročně o procento méně. Školy v kraji ale vytřídily proti roku 2018 o 28 procent baterií víc. Ročně se podle Ecobatu vytřídí v ČR 1700 tun baterií.

ČR patří v třídění baterií mezi nejlepší země regionu. Evropská norma státům ukládá, aby od lidí vybraly zpět k recyklaci nejméně 45 procent všech baterií, které byly v daném roce uvedeny do oběhu. Toto číslo se podařilo splnit již v roce 2016. Ecobat zajišťuje zpětný odběr baterií od roku 2002, v současnosti provozuje přes 20.000 sběrných míst.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů