Čtvrtek, 25. dubna 2024

Na ČZU vznikne centrum pro vývoj potravinářských technologií

Na ČZU vznikne centrum pro vývoj potravinářských technologií

Na nové technologie i podporu udržitelné produkce regionálních potravin se zaměří Centrum excelence pokročilých potravinářských technologií na České zemědělské univerzitě. Vznikne díky úspěchu vědců z ČZU ve výzvě ERA Chairs evropského programu Horizont 2020. Vědci na přípravu centra dostali 68 milionů korun. Tisková mluvčí univerzity Karla Mráčková to uvedla v dnešní tiskové zprávě.

Cílem projektu je podle vědců sestavit mezinárodní tým, který vytvoří platformu pro vývoj nových postupů zpracování zemědělských produktů - především lokálních. "Současná pandemie nám dokazuje, jak křehký je náš ekonomický, ale i sociální či zemědělský systém. Je stále jasnější, že se musíme zaměřit na regionální produkci potravin," uvedl vedoucí Katedry kvality a bezpečnosti potravin Pavel Kloučeka a jeden ze spoluautorů projektu.

"Chceme získat personální podporu excelentního vědce - manažera ze zahraničí, který přijede a pomůže nám pomocí svých kontaktů rozvinout potravinářský obor v rámci ČZU," upřesnil pro ČTK Matěj Božík z Katedry kvality a bezpečnosti potravin. Dodal, že vědci na ČZU se potravinářství začali věnovat teprve před několika lety, grant jim má pomoci v rozvoji.

Výzkumný tým bude podle Božíka tvořit právě vědec-manažer a čtyři až pět technologů specializujících se na jednotlivé výrobní úseky Výukového centra zpracování zemědělských produktů - pekárnu, masnu, mlékárnu či část věnovanou zpracování ovoce a zeleniny. "Počítá se také s velkým nasazením doktorandů a studentů," doplnil Božík. Šestiletý projekt by se podle vědce měl rozběhnout na podzim.

Ve výzvě ERA Chairs soutěžilo 114 návrhů projektů. Rozpočet 50 milionů eur (zhruba 1,4 miliardy korun) byl rozdělen mezi 20 projektů. Granty putovaly do osmi zemí - kromě Česka to byly Portugalsko, Turecko, Slovinsko, Polsko, Estonsko, Chorvatsko a Rumunsko.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů