Čtvrtek, 25. dubna 2024

Cheb letos odpustí lidem poplatky za odpad, rozhodli zastupitelé

Cheb letos odpustí lidem poplatky za odpad, rozhodli zastupitelé

Obyvatelé Chebu nebudou muset letos platit za odpad a splatnost poplatku ze psů se posune na konec října. Schválili to dnes zastupitelé města na zasedání, které se poprvé v historii města odehrávalo formou videokonference.

Podle dnes schválené vyhlášky budou od poplatku za odpad osvobozeny pro letošní rok všechny fyzické osoby. Ti, kdo už poplatek zaplatili, mohou požádat o jeho vrácení.

V Chebu obyvatelé města platí 700 korun ročně na osobu. Odpuštěním poplatku tak město přijde zhruba o 20 milionů korun.

Poplatek za psa, který je pro většinu chovatelů ve výši 1000 korun za prvního psa, budou moci lidé platit místo do konce května až do konce října.

Zastupitelé dnes také diskutovali o rozhodnutí rady snížit roční nájemné podnikatelů v městských objektech o 25 procent. Tím by podle starosty Antonína Jalovec (VPM) město podnikatelům v podstatě odpustilo nájem za dobu tří měsíců mimořádných opatření.

Podle opozičního zastupitele Zdeňka Hrkala (ANO) by ale rada měla zvážit i vyšší snížení nájemného. Starosta Jalovec na to reagoval tím, že pokud by omezení trvala delší dobu, rada může zvážit další slevu. "Město je ale také silným ekonomickým hráčem a vytváříme trh. Razantním snižováním bychom tlačili soukromé pronajímatele k omezení zisků. I oni si zaslouží nějakou podporu," řekl Jalovec.

Dnešní jednání zastupitelstva se odehrávalo formou videokonference, kdy zastupitelé nejednali v obřadní síni radnice, ale seděli doma u počítačů. Kvůli tomu tak například jinak obvykle tajná volba člena rady, kterým se za odstoupivší Gabrielu Lickovou stal Pavel Pagáč (oba Hnutí 2018), konat nemohla, zastupitelé hlasovali veřejně. Videokonference zastupitelů byla ale, stejně jak je to běžné při standardních zasedáních, přenášena přes internet i pro veřejnosti.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů