Pátek, 29. března 2024

Vařte zdravě s horkovzdušnou fritézou

Vařte zdravě s horkovzdušnou fritézou

Jídlo potřebujeme a milujeme zároveň. Ačkoliv jsou naše chutě rozdílné, vůni smažených dobrot odolá jen málokdo. Přepálený olej však není pro naše zdraví ideální. Klasické fritéze se lidé se zdravým životním stylem oklikou vyhýbají. Moderní doba nám ale naštěstí umožňuje přípravu chutných pokrmů s minimem oleje. Horkovzdušná fritéza dokáže vaše oblíbené dobroty připravit zdravě a chutně. Pokud jste o tomto spotřebiči dosud neslyšeli, jste na správném místě.

Co je horkovzdušná fritéza

Horkovzdušná fritéza na první pohled vypadá jako klasický friťák. Způsob přípravy pokrmů je však mnohem sofistikovanější. Horkovzdušná fritéza funguje na principu ohřevu horkého vzduchu. Příprava pokrmů je tudíž zdravější a efektivnější. Jednoduše proto, neboť nepotřebuje velké množství oleje. Před koupí horkovzdušné fritézy byste měli znát druhy, na které můžete v obchodě narazit.

Existují celkem tři typy. Prvním z nich je halogenová fritéza, která pracuje s halogenovým světlem. Teplo následně působí na potraviny, vlivem čehož se suroviny připravují. Druhým typem je fritéza statická. Její princip tkví v kolujícím horkém vzduchu kolem potravin. Její pořizovací cena je - vůči prvnímu typu - o něco nižší, při nesprávném používání však může dojít k nerovnoměrnému smažení. Třetím a posledním typem je dynamická fritéza. Její konstrukce využívá integrované rameno, které se během vaření otáčí. Dynamické fritézy patří mezi nejlepší, neboť díky rovnoměrnému míchání dochází k rovnoměrné přípravě celého obsahu. Takovou výsadou se pyšní také pomalý hrnec.

Na co se zaměřit

Před koupí horkovzdušné fritézy se zaměřte nejen na způsob přípravy pokrmů, ale také na objem. Velikost spotřebiče hraje roli hlavně v případě, pokud hodláte fritézu pořídit do rozvětvené rodiny. Objem se většinou pohybuje od 1,3 do 2,5 litrů. Kuchařskou roli sehrává také výkon udávaný ve wattech. Čím vyšší bude, tím se pokrm připraví rychleji. Mezi důležité parametry patří i funkce.

Některé horkovzdušné fritézy mají průhledné víko, přehledný displej, přednastavené programy a časovač. Například pomocí časovače snadno zabráníte připalování jídla a dosáhnete nejlepších výsledků. Kvalitnější typy umožňují mytí některých částí v myčce nádobí a mají vyjímatelný koš. Pokročilé modely horkovzdušných fritéz zvládají smažit, péct, grilovat a restovat. Je jenom na vás, jakou variantu si zvolíte. Pokud ovšem již dopředu víte, že nebudete některé nadstandardní funkce využívat, zbytečně za ně neplaťte.

Sladké a slané recepty

Kuchařské využití horkovzdušných fritéz je skutečně rozmanité. Mezi dobroty, které s jejich pomocí připravíte, patří slané pokrmy, jako jsou hamburgery, klasické nebo zeleninové hranolky, smažené americké brambory, lahůdky z listového těsta, kuličky z mletého masa, pečené kuře, ryby či krevety. Ze sladkých fritézy zvládají muffiny, jablečné šátečky nebo třeba zapékaný banán v čokoládě. Jak tedy vidíte, nápadité kreativitě se meze nekladou.

Proč si horkovzdušnou fritézu koupit

Mezi hlavní důvody jednoznačně spadá zdravější způsob přípravy pokrmů. Pokud si smažená jídla nedokážete odpustit, horkovzdušný hrnec je pro vás ideální. Klasické smažení zvyšuje riziko obezity, srdečních onemocnění, mrtvice, cukrovky a spoustu jiných zdravotních nebezpečí. Tyto fritézy však ke své práci využívají minimum oleje, který se nepřepaluje. Horký vzduch navíc zbaví všechny suroviny přebytečného tuku, který se shromažďuje ve speciální nádobě. V neposlední řadě ani cena těchto spotřebičů není nijak vysoká.

Zdroj obrázku: Ezzolo / Shutterstock.com
Zdroj: PR článek

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů