Čtvrtek, 18. dubna 2024

V Krkonoších se v pátek rozjedou lanovky, otevře stezka korunami

V Krkonoších se v pátek rozjedou lanovky, otevře stezka korunami

Ve středních a východních Krkonoších se v pátek opět rozjedou lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku, ze Špindlerova Mlýna na Medvědín a z Herlíkovic na Žalý. Od poloviny března byly lanovky kvůli pandemii koronaviru mimo provoz. V pátek otevře i Stezka korunami stromů v Janských Lázních, která patří k nejnavštěvovanějším atrakcím v regionu.

Lidé budou muset na lanovkách dodržovat zpřísněná hygienická opatření. Budou muset mít roušky a při čekání dodržovat rozestupy. Lanovkáři chystají dezinfekci kabinek a sedaček. Dosud je z atrakcí ve středních a východních Krkonoších od poloviny dubna otevřená jen bobová dráha ve Špindlerově Mlýně.

Kabinová lanovka na nejvyšší českou horu Sněžku, která byla mimo provoz od 16. března, pojede od pátku denně od 08:00 do 19:00. Cesta až na vrchol trvá 16 minut. Jízdné se měnit nebude, dospělí budou za jízdu až na vrchol dál platit 230 korun.

"Za dobu odstávky jsme na lanovce udělali pravidelnou údržbu předepsanou výrobcem, kterou jsme původně měli naplánovanou na všední dny od 6. do 30. dubna. Navíc jsme stihli i vymalování a výměnu některých podlah," řekl ČTK náčelník lanovky Jiří Martinec.

Pracovníci lanovky budou vybaveni ochrannými pomůckami a budou se střídat v turnusech, aby se v práci nepotkávali. Kabinky a veřejné prostory budou denně dezinfikovat. Při prodeji jízdenek bude obsluha preferovat platbu kartou. Občerstvení na dolní stanici se bude prodávat okénkem, na Sněžce bude bufet zavřený.

Lanovka, která patří městu Pec pod Sněžkou, přišla o tržby za polovinu března, část dubna a dubnové víkendy. "Přišli jsme o několik milionů korun. Uvidíme, co následující měsíce, ale měli bychom bez větších problémů přežít," řekl Martinec.

Čtyřsedačková lanovka na Medvědín pojede nepřetržitě od 09:00 do 17:00, zatímco obvykle v letní sezoně jezdí každou půlhodinu. "U nástupu by se proto neměly tvořit fronty a rizikové hloučky lidí. Každá sedačka bude vyvážet maximálně dvě osoby," uvedli provozovatelé medvědínské lanovky. Cestujícím doporučili, aby si jízdenku koupili předem na portálu gopass.cz

Lanovka z Herlíkovic u Vrchlabí na Žalý pojede o prodlouženém víkendu od 1. do 3. května a pak v květnu a v červnu každý víkend. V provozu bude v každou celou hodinu od 09:00 do 17:00.

Stezka korunami stromů na úpatí Černé hory v Janských Lázních bude vstupenky prodávat i v e-shopu. Na stezce, jejíž věž má výšku 45 metrů, budou stojany s dezinfekcí. Restaurace bude zavřená. Občerstvení si lidé budou moci koupit z okénka na terase stezky. Ročně stezku navštíví kolem 300.000 lidí.

Zdeněk Rychtera

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů