Pátek, 29. března 2024

Obce zakazují napouštět bazény a zalévat zahrady pitnou vodou

Obce zakazují napouštět bazény a zalévat zahrady pitnou vodou

V několika obcích v Olomouckém kraji kvůli suchu platí zákaz používat pitnou vodu k zalévání zahrad, napouštění bazénů či umývání automobilů. Kvůli nedostatku srážek totiž dál klesly hladiny podzemních vod, z nichž se zásobují obecní vodojemy. Nadměrné odběry z veřejného vodovodu by mohly způsobit problémy se zásobováním obyvatelstva pitnou vodou.

Používat pitnou vodu k napouštění bazénů, zalévání zahrad a umývání automobilů zakázal například Hněvotín na Olomoucku. Návrh na dubnovém zastupitelstvu přednesl starosta Jaroslav Dvořák a podpořilo ho všech devět zastupitelů. "Zákaz už byl vyhlášen," řekl dnes ČTK Dvořák.

Hněvotín se dlouhodobě potýká s poklesem zásob podzemní vody, která proudí do místních vodojemů. Zároveň tam v posledních letech roste počet obyvatel. V Hněvotíně je víc než 100 bazénů a jejich hromadné napouštění krátce po sobě by podle Dvořáka mohlo způsobit velké výkyvy ve vodovodní síti a problémy se zásobováním pitnou vodou.

Obec nedaleko Olomouce původně chtěla majitelům bazénů opět nabídnout cisterny s užitkovou vodou, nakonec od toho kvůli komplikované organizaci upustila. Vedení Hněvotína dalo přednost variantě postupného napouštění bazénů z vodovodu podle rozpisu, který obec připravila, což by nemělo vodovodní síť výrazně zatížit. "Zkusíme, jestli to bude fungovat," podotkl starosta.

Napouštět vodou z veřejného vodovodu bazény a zalévat s ní zahrady zakázal obyvatelům Luké na Olomoucku tamní obecní úřad, aby kvůli suchu předešel problémů s provozem obecního vodovodu. Luká má spolu s místními částmi necelých devět stovek obyvatel.

Používat pitnou vodu z vodovodu k napouštění bazénů a zalévání zahrad nemůžou ani obyvatelé Drahanovic na Olomoucku. "Smyslem tohoto opatření je zachování pitné vody pro nezbytné, čili základní potřeby obyvatel napojených na obecní vodovod," stojí v oznámení na webu Drahanovic.

Loni v létě někteří obyvatelé zákaz nerespektovali a napustili si bazény na zahradách. Vyčerpali tak vodu z obecního vodojemu a způsobili problémy při zásobování několika stovek obyvatel Ludéřova a Střížova, což jsou místní části Drahanovic.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů