Středa, 17. dubna 2024

Prodej elektromobilů stoupl na pětinásobek, hybridů o 45 procent

Prodej elektromobilů stoupl na pětinásobek, hybridů o 45 procent

Prodej aut s hybridním pohonem od ledna do konce dubna stoupl o 45 procent na 3148 vozů, odbyt elektromobilů se zvýšil pětkrát na 1053 aut. Za růstem stojí rozšiřování nabídky kvůli snaze automobilek snižovat průměrné emise prodávaných modelů. Vyplývá to z dnešních údajů Svazu dovozců automobilů.

Mezi tzv. plnými hybridy, které se nemusí dobíjet ze zásuvky, obsadila první příčku Toyota s 1145 prodanými vozy. Následují Mazda a Mercedes Benz. Zvýšený zájem o hybridy u Toyoty zapříčinil celkový pokles prodejů o 12 procent na 2933 aut, když celý trh klesl o 26 procent.

"I přes obecně nepříznivou situaci jsme i na začátku roku dokázali potvrdit nastolený trend a zvyšovat svůj tržní podíl až na současných 5,1 procenta. S epidemií jsme si díky velkým skladovým zásobám dokázali poradit lépe než jiné značky. V květnu již vidíme oživení prodeje, které podle našich prognóz bude pokračovat i v dalších měsících," uvedl generální ředitel Toyoty ČR a SR Martin Peleška.

Prodej plug-in hybridů do zásuvky narostl 7,5krát na 543 vozů díky vstupu Škody Auto do segmentu s hybridním Superbem. Ten si pořídilo 335 zákazníků, což bylo nejvíce na trhu. Nejprodávanější značkou elektromobilů byla rovněž Škoda s elektrickým Citigo iV, druhá je Tesla se 185 vozy čistě na elektrický pohon, následuje Hyundai se 167 auty a dále BMW, Volvo a Volkswagen.

"Z alternativních paliv bylo registrováno více CNG vozidel a také automobilů s hybridním pohonem. Dubnové registrace významně poznamenala situace související s vyhlášeným nouzovým stavem. Jak elektromobily, tak plug-in hybridy si v absolutních číslech letošního roku v dubnu připsaly nejméně registrací," uvedl ředitel Centra dopravního výzkumu Jindřich Frič.

Celkem se za čtyři měsíce prodalo v Česku 60.873 nových osobních vozidel, což je meziroční pokles o více než čtvrtinu. Rekordní propad prodejů zapříčinila krize spojená s epidemií koronaviru.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů