Středa, 24. dubna 2024

Zásobování Brna vodou komplikuje i špatný stav infrastruktury

Zásobování Brna vodou komplikuje i špatný stav infrastruktury

Zásobování Brna pitnou vodou komplikuje sucho a špatný stav infrastruktury, která přivádí vodu z Vírské přehrady. Kombinace obojího může dlouhodobě znamenat zásadní problém, uvedl dnes v tiskové zprávě místopředseda představenstva Brněnských vodáren a kanalizací Jan Zámečník (KDU-ČSL), který je zároveň krajským zastupitelem. Podle něj je třeba zaplatit projekty na udržení vody v krajině a další.

Brno a jeho okolí je zásobováno pitnou vodou ze dvou zdrojů, z prameniště Březová nad Svitavou a z Vírské nádrže, ani jeden z těchto zdrojů není v Jihomoravském kraji. Brněnská vodárenská soustava, jejíž součástí je i Brno, řada obcí a měst na Brněnsku a obce pod Vírskou nádrží potřebují ročně zhruba 30 milionů metrů krychlových pitné vody a spotřeba každoročně mírně roste. Každou vteřinu tak jde o 950 litrů vody.

Zámečník uvedl, že v posledních několika letech postupně klesá hladina spodní vody v Březové, kdy u prameniště bylo za posledních deset let hned osm roků srážkově podprůměrných. Rok 2019 byl podle něj nejhorší za posledních 20 let a letošní stav vody je zhruba stejný jako loni. Negativně jej však ovlivňuje nedostatek sněhových srážek v zimě.

Zásobování Brna pitnou vodou z jiných zdrojů zase podle něj komplikuje špatný stav infrastruktury, jež přivádí vodu z Vírské přehrady. "Kombinace dlouhotrvajícího sucha a stavu vodovodu může pro Brno v dlouhodobém horizontu znamenat zásadní problém," uvedl Zámečník.

Podle něj se bohužel pořád z celostátní úrovně nefinancují projekty v Jihomoravském kraji pro zachování vody v krajině. Je třeba podle něj také zajistit průzkum dalších vodních zdrojů a řešit propojení vodárenských soustav mezi okresy.

Za nezbytnou považuje i rekonstrukci zmíněného Vírského vodovodu. Letos na Vírském vodovodu začala první etapa rekonstrukce u Drásova, jde o úsek asi 400 metrů. Předpokládané náklady budou podle Zámečníka přesahovat 70 milionů korun. "Jen v říjnu roku 2018 se v daném úseku staly tři havárie se ztrátou 40.000 kubíků vody. To je 57 procent toho, co spotřebuje za den celé Brno. A Drásov není jediný problematický úsek. Jeho oprava musí být prioritou pro Jihomoravský kraj, ale i vlády," uvedl Zámečník.

Kromě brněnské vodárenské soustavy, která zásobuje vodou víc než třetinu obyvatel kraje, je podle Zámečníka nutné řešit i problémy dalších vodárenských soustav. Jejich propojení a hledání nových zdrojů vody je podle něj zásadní pro udržení zásobování pitnou vodou.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů