Sobota, 20. dubna 2024

Francie podmíní vládní pomoc podnikům ekologií i relokalizací

Francie podmíní vládní pomoc podnikům ekologií i relokalizací

Ekologickými opatřeními či relokalizací výroby hodlá Francie podmínit vládní pomoc pro automobilku Renault a leteckou společnost Air France, které čelí potížím v důsledku celosvětové pandemie covidu-19. Podle agentury Reuters to dnes prohlásila ministryně životního prostředí Élisabeth Borneová.

Výrobce automobilů Renault by podle ministryně měl obdržet státní pomoc teprve poté, co se zaváže k tomu, že přestane rozvíjet výrobní kapacity v zahraničí.

Vláda slíbila poskytnout automobilce pět miliard eur (136 miliard korun) ve formě státních záruk na pomoc se zvládáním dopadů krize, byť ministr financí Bruno Le Maire dříve tento týden uvedl, že dohodu ještě není uzavřená. Jednání se podle něj nyní vede právě ohledně povinností, které budou automobilce z vládní pomoci vyplývat.

Le Maire v médiích o chystaném podpůrném balíčku pro celý automobilový průmysl prohlásil, že bude zvýšena finanční podpora elektrickým autům a zřízen dotační program pro nízkopříjmové skupiny obyvatel, který jim umožní vyměnit stará auta za nová a ekologičtější. Podrobnosti ohledně načasování ani rozsahu pomoci ovšem neuvedl.

Ekologické podmínky se patrně nevyhnou ani národnímu leteckému přepravci Air France. Aby obdržela slíbené státní garance, bude společnost muset "drasticky" omezit letecký provoz na vnitrostátních linkách, neboť pro ně existuje alternativa ve formě vysokorychlostní železnice, řekla Borneová.

Minulý měsíc vláda aerolinkám, které kvůli pandemii potýkají s dramatickým propadem letecké dopravy, nabídla záchranný balíček v hodnotě sedm miliard eur (190 miliard korun) v podobě státních půjček i státem garantovaných úvěrů od bank.

Výměnou za garance slíbil přepravce snížit emise kysličníku uhličitého o polovinu do roku 2024, dodala Borneová.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů