Čtvrtek, 18. dubna 2024

ÚS odmítl stížnost exstarosty Určic, dostal podmínku za skládku

ÚS odmítl stížnost exstarosty Určic, dostal podmínku za skládku

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost bývalého starosty Určic na Prostějovsku Vlastimila Konšela. Dostal podmínku za to, že na bývalou skládku u obce nechal postupně navézt desítky tisíc tun suti. ÚS jeho stížnost označil za zjevně neopodstatněnou, usnesení zpřístupnil ve své databázi.

Podle Okresního soudu v Prostějově se Konšel dopustil neoprávněného nakládání s odpady. Dostal 10 měsíců vězení s podmínečným odkladem na 1,5 roku. Konšel pak neuspěl ani s odvoláním ke Krajskému soudu v Brně, ani s dovoláním k Nejvyššímu soudu.

V ústavní stížnosti bývalý dlouholetý starosta uvedl, že šlo o zodpovědnost obce jako právnické osoby, nikoliv jeho samotného jako fyzické osoba. Také zmínil, že uložený odpad negativně nezasáhl životní prostředí a že státní správa postup obce při ukládání odpadu vícekrát kontrolovala a neměla námitky.

Ústavní soudci ale nenašli důvod k zásahu. "Tvrzení stěžovatele, že nebyly v řízení prokázány znaky narušování životního prostředí, se nezakládá na pravdě," stojí v usnesení.

Řada svědků se podle ÚS shodla, že to byl zejména starosta, kdo rozhodoval, co se smí na skládku navážet a kam se odpad uloží. "Soudy proto ve svých závěrech vyšly ze skutečnosti, že stěžovatel, i když věděl o zákonné regulaci v této oblasti, povoloval naprosto chaotické nekontrolované neprověřované navážení odpadů, přičemž žádná rekultivace skládky neproběhla," konstatoval ÚS.

Povolení pro skládku odpadu u Určic vypršelo v polovině 90. let. Přesto se tam další roky navážela zemina a stavební suť včetně například asfaltu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů