Pátek, 19. dubna 2024

Obnovením Lítožnického rybníka získává Praha 11 hektarů nové vodní plochy

Obnovením Lítožnického rybníka získává Praha 11 hektarů nové vodní plochy

Hl. m. Praha dokončilo výstavbu rybníka mezi městskými částmi Běchovice a Dubeč. Nový Lítožnický rybník zabírá plochu 11 hektarů a nachází se na místě původního rybníka, který byl v minulosti vypuštěn a vysušen. Součástí úpravy vodních ploch bylo i zmeandrování Říčanského potoka pod hrází, což přispěje k zadržení vody v místní krajině.

Obnovením Lítožnického rybníka pokračuje hl. m. Praha v naplňování své strategie boje se suchem, jejíž součástí je i obnova a budování vodních ploch a vodních toků.

"Zatímco vláda je překvapená, že sucho je možná větší hrozba pro obyvatele než koronavirus, a ministerstva životního prostředí a zemědělství se předhánějí, kdo přijde rychleji s programem boje proti suchu, my v Praze otevíráme již hotové projekty, které pomůžou zadržovat vodu v krajině a mají reálný dopad na pražské klima," uvedl při otevření nového rybníka Petr Hlubuček (STAN), náměstek primátora pro životní prostředí.

Nový Lítožnický rybník vznikl na místě tří menších rybníků, které byly pozůstatkem vypuštění historického Lítožnického rybníka v 1. pol. 19. stol. V rámci výstavby došlo k odbahnění území a odstranění zbytků zničených hrází. Celkem bylo vyvezeno 87 000 m3 sedimentů a materiálu.

Nová hráz rybníka je 376 m dlouhá a vysoká je 5,2 m. ,,Na hlavní hrázi je bezpečnostní přeliv a u výpustního objektu rybníka jsme zřídili loviště, kádiště a schodiště do vody tak, aby rybník mohli využívat i rybáři." dodává Ondřej Palička, ředitel Lesů Hl. m. Prahy.

Na nový Lítožnický rybník přímo navazuje zmeandrované koryto Říčanky. ,,V rámci opatření proti suchu bylo její koryto prodlouženo o 300 m a objem zadržené vody se téměř ztrojnásobil z 340 m3 na 890 m3." říká náměstek Hlubuček (STAN). Spolu s tímto prodloužením Říčanky bylo vytvořeno 11 nových tůni, které v místní krajině zadrží kolem 2200 m3 vody. Potok tak nabízí nová útočiště pro pestré druhy mokřadní fauny a flóry.

Celkové náklady na stavbu Lítožnického rybníka dosáhly 45 mil. Kč. Nový rybník je součástí strategie města v péči o vodu v hlavním městě a její zadržení v pražské krajině. Hl. m. Praha celkově spravuje 308 km potoků na vodních tocích a 116 vodních nádrží. Mezi nejvýznamnější akce, které byly realizovány v uplynulém roce s cílem zadržet vodu v krajině, patřilo obnovení přirozeného koryta Svépravického potoka v Horních Počernicích s meandry a tůněmi, revitalizace Biologického a Milíčovského rybníka, vybudování tůní na Rokytce, vybudování nového zdroje vody pro vysychající Panský rybník v Jinonicích a celková revitalizace rybníka Šeberák včetně odbahnění

V letošním roce Praha plánuje ještě například realizovat protipovodňové úpravy Rokytky v Kyjích, dokončit revitalizaci Xaverovského rybníka a Zličínského rybníka a nadále pokračovat v revitalizace Lipanského potoka.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů