Úterý, 19. března 2024

Podle nového průzkumu chtějí Češi zákaz klecových chovů slepic, poslanci rozhodnou už brzy

Podle nového průzkumu chtějí Češi zákaz klecových chovů slepic, poslanci rozhodnou už brzy

Už více než tři čtvrtiny Čechů podporují zákaz klecového chovu slepic. Naprostá většina by přitom upřednostnila česká vejce z alternativních chovů před klecovými vejci z Polska, a to i v případě, že by ta česká byla dražší, ukazuje nejnovější průzkum. Návrh zákona na úplný zákaz klecových chovů slepic v ČR míří tento týden v Poslanecké sněmovně do druhého čtení, a tak bude už brzy o osudech českých slepic v drátěných klecích jasno.

Podle průzkumu společnosti PPM Factum považuje 9 z 10 Čechů ochranu zvířat za důležitou hodnotu, která si zaslouží pozornost ze strany politiků. Více než dvěma třetinám obyvatel zároveň dává smysl, aby Česká republika chránila zvířata přísněji, než to vyžaduje Evropská unie. Pro zákaz klecového chovu slepic v Česku se pak v průzkumu vyjádřilo dokonce 78 procent dotázaných.

,,Ukazuje se vzrůstající trend, pokud jde o podporu zákazu klecových chovů slepic. Zatímco v červenci 2018 bylo pro 73 procent Čechů, dnes už je to o pět procentních bodů více. Je vidět, že Čechům záleží na dobrém zacházení se zvířaty a nechtějí podporovat krutost klecových chovů, kde je 20 slepic narváno do malé drátěné klece bez možnosti si popoletět nebo alespoň roztáhnout křídla," hodnotí výsledky průzkumu předseda spolku OBRAZ - Obránci zvířat Marek Voršilka.

,,Není nejmenší důvod zvířata trápit v klecích, když existují přijatelnější varianty chovu. To si uvědomují i samotní čeští spotřebitelé a pouhých pět procent z nich by zvolilo levnější polská klecová vejce před českými bezklecovými alternativami. Nehrozí tedy, že by polský dovoz z klecových chovů převálcoval české producenty vajec, jak nás někteří pořád straší," dodává Voršilka.

Pro zákaz klecových chovů slepic se už dříve v rámci kampaně Výzva Babišovi veřejně vyslovily také některé známé osobnosti jako například režisér Zdeněk Troška, herec Otakar Brousek ml. nebo zpěvačka Heidi Janků. V rámci této kampaně veřejnost apelovala na premiéra a šéfa hnutí ANO, aby s poslanci ve své straně jednal o podpoře zákazu v Poslanecké sněmovně, protože právě poslanci ANO v únoru návrh potopili v zemědělském výboru i ve výboru pro životní prostředí. Babišovi podle jeho slov dorazilo během jediné noci přes tisíc mailů. Kampaň však přerušil příchod koronavirové epidemie. Nyní se téma vrací na půdu sněmovny - návrh míří tento týden do druhého čtení, závěrečné hlasování se očekává v červenci.

Na tíživou realitu slepic v českých klecových chovech upozornilo i v únoru zveřejněné video z českých farem. ,,Za rok tu slepici nepoznáš. Nebude na sobě mít ani peříčko," na záběrech uvádí zaměstnanec farmy z Radomyšle. Jeho kolegyně zase popisuje, jak se nakládá s nemocnými slepicemi: ,,Já když vidím polochcíplou, tak už to dělám tak, že ji prostě vezmu s mrtvýma, otevřu popelnici, jde jako první a na ní jde ten zbytek," popisuje děsivou praxi zaměstnankyně. ,,No, a ona se udusí," dodává nezaujatě její kolega.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů