Čtvrtek, 28. března 2024

Moravskoslezský kraj: Klima se mění, kraj s tím bude počítat ve svých projektech

Moravskoslezský kraj: Klima se mění, kraj s tím bude počítat ve svých projektech

Zatravněné střechy, vodní plochy, zastínění nebo třeba zelené fasády. To jsou některá z řady opatření, které pomohou zmírnit dopady změny klimatu. Krajští radní v pondělí 27. ledna 2020 schválili adaptační strategii, kterou se budou vybrané krajské projekty řídit. Strategie navrhuje opatření nejen ve městech, ale na celém území regionu. Dostanou ji k dispozici města a obce v kraji i soukromé subjekty.

,,Jako první ze všech krajů v republice jsme si nechali vypracovat adaptační strategii na dopady změny klimatu. Hlavním důvodem je chránit a zlepšovat naše životní prostředí. Chceme přispět k tomu, aby se lépe žilo lidem ve městech, ze kterých se v létě stávají vyprahlá místa, kde se skoro nedá nadechnout. Na změny klimatu je nutné reagovat nejen ve stavitelství, ale i v lesním a vodním hospodářství, v dopravě, cestovním ruchu nebo průmyslu," uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák a připomněl krajský projekt POHO2030, který řeší pohornickou krajinu Karvinska a její proměnu. Projekty v této oblasti budou realizovány právě v souladu se schválenou adaptační strategií.

Prvním konkrétním projektem, který by měl adaptační opatření implementovat a přispět k realizační fázi strategie, je integrovaný projekt LIFE. ,,Koncept projektu jsme na podzim minulého roku předložili Evropské komisi. Ta jej akceptovala a vyzvala nás, abychom teď v březnu předložili plnou žádost. Změna klimatu je jedním z klíčových témat Evropské unie, takže věřím, že podporu získáme. Na projekty vycházející z adaptační strategie bychom z Evropy mohli získat 10 milionů eur. Takže vše běží, jak má," uzavřel hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů