Pátek, 29. března 2024

Pražská policie nasadí příští týden do provozu 20 elektromobilů

Pražská policie nasadí příští týden do provozu 20 elektromobilů

Pražská policie nasadí od příštího týdne do provozu 20 z celkem 38 nových elektromobilů Hyundai. Sloužit budou k hlídkové činnosti po celém městě. Dojezd auta je přes 300 kilometrů. Pořízení jednoho automobilu stálo přes 700.000 korun. Zmíněná dvacítka aut je již plně vybavena včetně policejních polepů. Zbylých 18 vozů bude policii dodáno do konce června. Novinářům to dnes řekl ředitel pražské policie Tomáš Lerch.

"Policie už v minulosti vyzkoušela různé typy ať už elektrických, či hybridních pohonů. V loňském roce jsme obdrželi prvních pět kusů elektrických vozidel Hyundai, které jsme vyzkoušeli při různých činnostech. Ukázalo se, že v podmínkách Prahy je tento typ efektivně využitelný," řekl Lerch.

Z celkového počtu aut jich bude 37 rozmístěno na místní oddělení po celé Praze a jedno zůstane na krajském ředitelství policie. "Po Praze máme zhruba 50 místních oddělení a dovedu si představit, že na každém by bylo jedno takové vozidlo," řekl Lerch. Elektromobily nebudou určeny k přímým zásahům, ale pro vyšetřování, dokumentaci nebo pro příjezd k trestným činům a přestupkům, které lidé nahlásí na místních odděleních.

Auta budou policisté dobíjet jak ve veřejných nabíječkách, tak v těch, které vybudovalo ministerstvo vnitra. Při nabíjení nebudou policisté podle Lercha využívat svého přednostního práva, které jim při tankování pohonných hmot umožňuje zákon.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů