Sobota, 20. dubna 2024

Dánská vládní koalice schválila daň na emise oxidu uhličitého

Dánská vládní koalice schválila daň na emise oxidu uhličitého

Většinová dánská vládní koalice v neděli schválila zavedení daně na emise oxidu uhličitého a skleníkových plynů. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Plán emise do roku 2030 zredukovat o 70 procent proti stavu v roce 1990 a být do roku 2050 klimaticky neutrální patří k těm nejambicióznějším na světě.

Dánsko chce snížit emise uhlíku o 3,4 milionu tun. Na základě takzvané zelené daňové reformy budou firmy platit daň za množství oxidu uhličitého, které vypustí do ovzduší. Vláda chce reformu projednat ještě letos.

Součástí plánu jsou rovněž investice do zelenějších paliv a do zachycování emisí oxidu uhličitého. Dánsko se též chystá zbudovat dva "zelené ostrovy" - větrné elektrárny v moři o celkové kapacitě čtyři gigawatty.

"Tato dohoda ukazuje zbytku světa, že kroky v oblasti klimatu a ekonomické obnovy jdou ruku v ruce," uvedlo dánské ministerstvo pro klima, energetiku a technickou infrastrukturu.

Klimatický plán Kodaně je ambicióznější než cesta, kterou razí Evropská unie. Členské země, kterou je i Dánsko, se zavázaly, že do konce desetiletí sníží emise oxidů uhlíku o 40 procent proti hodnotám z roku 1990.

Jeden ze dvou plánů, které nyní vyhodnocuje Evropská komise (EK), počítá s 50procentním snížením emisí v celé sedmadvacítce, druhý plán pak s 55procentním snížením. Cíl chce komise stanovit v září a nasměrovat blok ke splnění dlouhodobějšího plánu dosáhnout do roku 2050 uhlíkové neutrality.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů