Pátek, 19. dubna 2024

Brno vybuduje tři nová sběrná střediska odpadů za 20 milionů

Brno vybuduje tři nová sběrná střediska odpadů za 20 milionů

V Brně vzniknou tři nová sběrná střediska odpadů za 20 milionů korun. Budou v městských částech Maloměřice a Obřany, Žabovřesky a Židenice, uvedl v tiskové zprávě mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek. Většinu nákladů pokryje dotace Evropské unie.

Brněnští radní vybrali zhotovitele, kteří střediska postaví. Na přípravě a realizaci spolupracuje i městská odpadová společnost Sako Brno. "V těchto třech městských částech vnímáme potřebu zřízení sběrných středisek odpadů. V Židenicích ho lidé postrádají od roku 2013, v Sochorově ulici v Žabovřeskách muselo ustoupit nové výstavbě. Nyní se i v těchto lokalitách situace napraví, nová střediska vzniknou v Lazaretní ulici v Židenicích, opětovně v Sochorově ulici v Žabovřeskách a k tomu postavíme další v Maloměřicích a Obřanech, přesněji v ulici Slaměníkově," uvedl primátorčin náměstek Petr Hladík.

V Lazaretní ulici postaví středisko společnost Swietelski za 9,8 milionu korun, doba prací je stanovená na 270 dnů. Stejnou dobu potrvá vznik střediska i v Sochorově ulici, které za 8,2 milionu vybuduje společnost DIRS Bno. Stejná firma postaví za dva miliony středisko ve Slaměníkově ulici, hotové by mělo být do konce letošního roku.

Z 85 procent by měly náklady pokrýt dotace Evropské unie. "Při rozšiřování sítě sběrných středisek odpadů klademe důraz na jejich smysluplné rozmístění. Důležité je nejen to, aby střediska sloužila co největšímu počtu občanů, ale také aby měl každý nějaké sběrné středisko v pohodlné dojezdové vzdálenosti od domova. Středisko Sochorova se díky novému umístění zmodernizuje a zvýší se i jeho kapacita," uvedl předseda představenstva SAKO Brno Filip Leder (KDU-ČSL). Do sběrných středisek odpadů mohou lidé odkládat například chemikálie, zbytky čisticích prostředků, ale i rozměrný odpad nebo stará elektrozařízení, jako jsou varné konvice, lednice, sporáky a další. V Brně funguje 37 středisek. Některá z nich přijímají i stavební suť a pneumatiky.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů