Úterý, 19. března 2024

Sněmovnu čeká boj o zdanění obcí při sběru komunálního odpadu

Sněmovnu čeká boj o zdanění obcí při sběru komunálního odpadu

Sněmovnu čeká tento týden boj o to, zda obce, které provozují sběr, přepravu nebo třídění komunálního odpadu, budou také podléhat dani z přidané hodnoty. Podle vládního návrhu by zdanění podléhat neměly. Někteří poslanci to ale pokládají za narušení hospodářské soutěže v oblasti odpadového hospodářství.

Zdanění obcí navrhli pirátský poslanec František Elfmark a poslanec ANO Jan Řehounek. Sněmovní výbor pro životní prostředí jejich úpravy nepodpořil, ale ani neodmítl.

Stejný postoj výbor zaujal k návrhům Elfmarka a Jany Krutákové z hnutí Starostů, aby do snížené sazby daně z přidané hodnoty ve výši 15 procent patřilo také zpracování jakéhokoli odpadu k dalšímu využití, nebo alespoň komunálního odpadu. Krutáková to zdůvodnila potřebou podpořit zpracovatelské a recyklační odvětví a přispět ke splnění unijních cílů na zvýšení recyklace odpadu.

Ministerstvo životního prostředí podle poslankyně návrh na nižší zdanění odmítlo jako "divokého jezdce, tedy nepřijatelný legislativní přílepek". Krutáková se ale s odvoláním na verdikt Ústavního soudu domnívá, že její návrh je v souladu s požadavky na úpravy zákonů.

Vládní návrh novely devíti zákonů souvisí s novými pravidly pro nakládání s odpady a pravidly pro zpětný odběr některých výrobků, například baterií, pneumatik nebo elektrozařízení. Podle ministra pro životní prostředí Richarda Brabce (ANO) je nejvýznamnější změnou nová úprava poplatku za komunální odpad, která bude stanovena pouze v zákoně o místních poplatcích. Obec si bude moci zvolit ze dvou typů poplatků. Buď zavede paušální poplatek na svého obyvatele nebo vlastníka nemovitosti, nebo poplatek podle množství vyprodukovaného odpadu. Zákon má v obou případech umožnit obcím stanovit minimální základ poplatku ve výši 60 korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů