Úterý, 19. března 2024

Firma nakládala s odpady na pozemcích, které k tomu nebyly určeny. Dostala pokutu 110 tisíc korun

Firma nakládala s odpady na pozemcích, které k tomu nebyly určeny. Dostala pokutu 110 tisíc korun

Firma EUROVIA CS, a.s. nakládala v rozporu se zákonem o odpadech s minimálně 3 000 m3 odpadní zeminy na pozemcích, které k tomu nebyly určeny. Za to jí inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP) z Hradce Králové uložili pokutu 110 tisíc korun.

V srpnu 2019 zahájila ČIŽP na základě předchozího šetření kontrolu. ,,Zjistili jsme, že v červnu a v červenci 2019 využila výše uvedená firma k terénním úpravám v katastrálních územích Nová Ves v Orlických horách a Černá Voda u Orlického Záhoří odpadní zeminu s příměsí stavebních materiálů. Jednalo se například o kamení, štěrk, cihly, betonové roury, pocházející z rekonstrukce komunikace III/3111 Rokytnice v Orlických horách - Orlické Záhoří," řekl Lukáš Trávníček, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Hradci Králové.

Firma EUROVIA CS, a.s. napomáhala k odstranění škodlivého následku a dodatečně zajistila zjištění kvality odpadní zeminy, což bylo polehčující okolností, ke které inspektoři přihlédli při stanovení výše pokuty. Společnost se proti rozhodnutí ČIŽP neodvolala a pokuta tak nabyla 25. února 2020 právní moci.

vyzaduji

Zdroj: ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů