Úterý, 19. března 2024

Kam s ním? - Bioodpad

Kam s ním? - Bioodpad


Vytváření bioodpadu se nevyhne nikdo z nás. Slupky od ovoce či zbytky zeleniny při vaření jsou na každodenním pořádku. Přesto ne každá domácnost bioodpad třídí. A to je škoda. Nejen, že zabírá až 40 % místa v našich koších, ale ochuzujeme se i o jeho užitečné vlastnosti, které vznikají při kompostování či přeměně na bioplyn.

A co to vlastně je? Za bioodpad označujeme všechen odpad, který podléhá rozkladu. Ovšem, ne vše co se rozkládá můžeme vyhodit na stejné místo. Takové zbytky masa by nám na kompostu napáchaly více škody než užitku. Proto je dobré znát základní termíny, jako je gastroodpad, který označuje veškeré zbytky z kuchyně. Kompostovatelný odpad zase zahrnuje vše, co patří na kompost.

Nikoho asi nepřekvapí, že do bioodpadu spadají zbytky zeleniny, ovoce či rostliny ze zahrady. Víte ale, že do něj řadíme i čajové sáčky, lógr z kávy nebo peří? Podívejte se, s jakým bioodpadem se nejčastěji setkáváme:

  • Zbytky ovoce a zeleniny,

  • skořápky vajec,

  • pecky, jádřince a skořápky ořechů,

  • zbytky pečiva,

  • čajové sáčky a kávové sedliny,

  • odumřelé rostliny,

  • listí, větve, kůra,

  • piliny, hobliny,

  • tráva, seno, sláma.

Co na to legislativa?

Legislativa pracuje s pojmy biologicky rozložitelný odpad (BRO) a biologicky rozložitelný komunální odpad (BRKO). Nás jako domácností se týká zkratka BRKO zahrnující veškerý odpad biologického původu, který vyprodukujeme. BRO jsou mezitím odpady hlavně z prvovýroby v zemědělství, zahradnictví a lesnictví.

Podle zákona o odpadech č.185/2001 Sb. má každá obec povinnost zajistit místa, kam mohou občané odevzdávat BRKO. Dobrou zprávou je, že od jara roku 2019 musí tato místa fungovat celoročně a nejen v letním období, jak tomu bylo do té doby. Cílem je, aby co nejméně bioodpadu končilo na skládkách.

Cesta odpadu začíná v kuchyni

Na bioodpad z našich domácností je dobré myslet už před jeho vznikem. Ušetříte tím místo v koši na směsný odpad a předejdete nepříjemnému zápachu. Proto každý, kdo se rozhodne bioodpad třídit, musí nejprve vyřešit jeho skladování. Bioodpad je dobré schraňovat v nádobě, která je odvětrávaná a odpad v ní nehnije. Nádobu nechte v kuchyni, ať ji máte vždy po ruce.

Nádoby na bioodpad lze zakoupit, nebo ještě lépe vyrobit doma. Mimoto již dnes existují kompostovatelné sáčky do košů, které můžete bez obav s bioodpadem vyhodit. Sáčky jsou většinou vyrobeny z papíru nebo rozložitelného plastu, který nejlépe poznáte podle mezinárodního loga OK compost.

Kam správně s bioodpadem

V případě bioodpadu se nabízí hned několik možností, jak s ním naložit. Každá domácnost se může rozhodnout založit kompost a předcházet tak vzniku komunálního bioodpadu. Pokud se rozhodnete nekompostovat, můžete bioodpad odnášet do speciálních (obvykle hnědých) popelnic ve vaší obci. Na rozměrný odpad ze zahrady jako jsou větve či shrabané listí obce v sezóně přistavují velkoobjemové kontejnery. Informace zjistíte na vašem obecním úřadě.

Už tedy víme, že bioodpad bychom neměli házet do koše. Existuje ale ještě horší varianta, kterou je jeho splachování do dřezu či do záchoda. Hrozí při tom ucpané trubky a následný zápach. Ani drtička odpadu tento problém nevyřeší, navíc je v mnoha městech zakázaná, protože drcený odpad narušuje proces čištění vody.

Kompost doma, na zahradě i v komunitách

Rozhodnutí kompostovat bioodpad můžeme jen pochválit. Možností je mnoho a je jen třeba vybrat tu správnou. První otázkou je umístění kompostu, které samozřejmě záleží na typu budovy a stylu domácnosti. Budu ho mít doma? Na balkóně? Na zahradě? K využití se nabízí i komunitní komposty u bytových domů.

Kompostér přímo v domácnosti vás zbaví nutnosti bioodpad skladovat a vynášet. Na druhou stranu se do něj nevejde tolik věcí jako do zahradního kompostu. Výhodou kompostování je i vznik hnojiva, které můžeme využít k zalévání pokojových rostlin. V poslední době se oblíbenosti těší především domácí vermikompostéry, kde se o rozklad starají kalifornské žížaly.

Kompostování není nijak složité, ale je dobré předem vědět co a jak. Ucelené informace najdete například na stránce Kompostuj.cz. Do kompostu určitě nepatří živočišné produkty, jako jsou mléčné výrobky, maso či kosti. Ty vyhazujte do směsného odpadu. Naopak do něj můžete dát menší množství oleje, v případě většího množství se však raději poraďte s aplikací Kam s ním?.

Z odpadu hnojivo či bioplyn

Pro třídění bioodpadu existuje hned několik dobrých důvodů. Pokud ho vyhodíme se směsným odpadem, nejen že nám zabere místo v popelnici, ale skončí na skládce nebo ve spalovně. Přestože samotný bioodpad není škodlivý, s dalším odpadem tam může reagovat a podílet se na vzniku nebezpečných látek.

Hlavně ale přicházíme o cenné vlastnosti, které bioodpad získává po rozkladu. Může vznikat nejen již zmíněné hnojivo, ale i bioplyn. Z jedné tuny bioodpadu lze přitom vyrobit 100m3 bioplynu. Bioplyn se potom dále využívá k ekologické výrobě elektrické energie a tepla.

Více informací:

Mapa komunitních zahrad a kompostérů

Legislativa bioodpadu podrobně

VIDEO: Proč bioodpad nepatří do popelnice


Autorka: Kristýna Pavlíčková
Zdroj: www.KAMsNIM.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů