Úterý, 19. března 2024

Sněmovnu čeká spor o zálohování PET lahví

Sněmovnu čeká spor o zálohování PET lahví

Sněmovnu čeká při schvalování novely zákona o obalech spor o možné zálohování PET lahví. Povinné zálohování navrhli v dnešním druhém čtení předlohy lidovečtí poslanci. Výbor pro životní prostředí už dřív doporučil snazší dobrovolné zálohování. Dolní komora bude o novele hlasovat pravděpodobně na zářijové schůzi.

Lidovci chtějí povinné zálohování PET lahví od roku 2025. Záloha by činila tři koruny, jako je tomu nyní u části skleněných lahví. Podle předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky by tím byli lidé více motivováni k vracení plastových lahví k dalšímu využití. Naopak poslanec TOP 09 Vlastimil Válek varoval před hrozbou, že by stát musel nahrazovat zmařené investice do linek na zpracování PET lahví.

Poslanec KDU-ČSL Jan Čižinský také navrhuje zařadit mezi obaly reklamní letáky. Část nákladů na jejich likvidaci by tím podle něho nesli i výrobci.

Poslanci budou také hlasovat o informační povinnosti obchodníků k mikrotenovým sáčkům. Poslanec ANO Ondřej Babka chce, aby v místech, kde je mají zákazníci k dispozici, musel být text s výzvou, aby si je brali "pouze v nezbytných případech a pouze v uváženém množství". Povinnost by platila v obchodech o rozloze nad 200 metrů čtvrtečních.

Vládní novela upravuje například povinnosti autorizovaných obalových společností. Stanovuje minimální hustotu sběrné sítě a další závazky, které vyplývají z evropské směrnice.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů