Čtvrtek, 28. března 2024

Valašské Klobouky chystají výsadbu ovocných sadů a stromořadí

Valašské Klobouky chystají výsadbu ovocných sadů a stromořadí

Radnice ve Valašských Kloboukách na Zlínsku připravuje výsadbu ovocných sadů a stromořadí. Lípy, třešně, slivoně, hrušně, ořešáky, jabloně a další odrůdy mají přispět k zadržení vody v krajině, poskytnou útočiště živočichům a budou mít rekreační funkci. ČTK to dnes sdělila mluvčí radnice Lenka Zvonková.

Mladé stromořadí olemuje pěšinu do místní části Lipina i spojnici ze sídliště na Luční k takzvané lačnovské cestě. "Náklady výsadby a tříleté péče o stromy dosáhnou částky 1,6 milionu korun, z níž převážnou část pokryje dotace. Sázet se začne na podzim," uvedla mluvčí.

Dotaci 1,2 milionu korun získalo pětitisícové město podle starostky Elišky Olšákové (nez.) z Operačního programu Životní prostředí. "Tím, že výsadba olemuje dnešní téměř zapomenutou pěšinu do Lipiny, vznikne nové spojení pro pěší, běžce a cyklisty. Podobná vycházková trasa se vyrýsuje i výsadbou ze sídliště na Luční směrem na lačnovskou cestu," dodala.

Pastvinu mezi Valašskými Klobouky a Lipinou rozdělí liniové stromořadí v délce přes 740 metrů. Vysázeno tam bude 52 lip a 49 třešní. Nad Luční budou ve dvou řadách ovocné stromy a jednořadé stromořadí, které zčásti olemuje dnešní zpevněnou komunikaci. "V délce téměř 720 metrů se počítá s devíti desítkami kusů dřevin. Níže ve svahu pak povede další řada se dvěma stovkami dřevin, převážně ovocných stromů a keřů s jedlými plody. Druhová skladba zahrne například slivoně, jabloně, třešně, hrušně, mišpule, duby, jeřáby, lísky, hlohy, javory, ořešáky nebo trnky," uvedla Zvonková.

Jednotlivé stromy by měly být zabezpečené proti okusu, sad na Luční bude oplocený. Následná péče o nově založenou výsadbu bude spočívat v pravidelné zálivce, výchovných řezech nebo nátěru proti okusu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů