Úterý, 19. března 2024

Trump podepsal zákon na financování amerických přírodních parků

Trump podepsal zákon na financování amerických přírodních parků

Americký prezident Donald Trump podepsal zákon, který nasměruje poplatky plynoucí z těžby ropy a zemního plynu poblíž amerických břehů na financování údržby státem spravovaných území, národních parků a škol pro příslušníky původního obyvatelstva. Ohledně zákona nalezly vzácnou shodu obě hlavní strany i přes silné politické rozdělení v řadě jiných témat, napsala agentura Reuters.

"Dnes činíme nejvýznačnější investici do našich parků od administrativy legendárního ochránce přírody prezidenta Theodora Roosevelta (vládl 1901-1909)," řekl Trump při podepisování dokumentu v Bílém domě s odkazem na prezidenta z počátku minulého století.

Nový zákon převede každoročně 900 milionů dolarů (téměř 20 miliard korun) ve prospěch federálního fondu, který má za úkol získávat a spravovat vládou vlastněná území. Podle Trumpa v současné chvíli vyžaduje opravu 8850 kilometrů silnic, přes 27.000 kilometrů stezek a 24.000 budov v kritickém stavu.

Zákon také zajistí stabilní financování fondu tím, že jeho rozpočet vyjme z každoročních diskuzí o federálním rozpočtu. Kongres totiž v minulosti často finance určené pro fond při jednáních odklonil na jiné účely.

Trump při podpisu zákona zaútočil na Čínu, Rusko a Indii, které podle něj znečišťují životní prostředí namísto toho, aby přijali nákladná opatření na jeho ochranu. Viceprezident Mike Pence však následně poznamenal, že nové opatření vytvoří na 110.000 pracovních míst v infrastruktuře po celé zemi.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů