Úterý, 19. března 2024

Aktuální informace o stavu vodních zdrojů k 5. srpnu 2020

Aktuální informace o stavu vodních zdrojů k 5. srpnu 2020

Ministerstvo zemědělství předkládá stručnou zprávu se shrnutím nejdůležitějších skutečností o aktuálním stavu vodních zdrojů. Správci povodí situaci monitorují a vyhodnocují na základě aktuálních potřeb.

Stav podzemních vod se ve srovnání s předchozím týdnem výrazně nezměnil a zůstal celkově normální. Hladina v mělkých vrtech ve srovnání s předchozím týdnem na území ČR v průměru mírně klesala.

Počet pramenů, u kterých bylo dosaženo silného či mimořádného sucha, se oproti minulému týdnu téměř nezměnil a tvoří 38 % všech objektů.

Průtoky na vodních tocích jsou v důsledku srážek z uplynulých dnů značně rozkolísané, na většině území ve správě Povodí Labe, Moravy a Odry, státní podnik, se průtoky pohybují převážně nad dlouhodobým průměrem pro měsíc srpen. Na většině území ve správě Povodí Ohře, státní podnik se průtoky pohybují v rozmezí 25 - 55 % dlouhodobého průměru pro měsíc srpen. Na území ve správě Povodí Vltavy, státní podnik, jsou průtoky podprůměrné převážně na západě území (povodí Berounky), na území horní a dolní Vltavy jsou průtoky rozkolísané, převážně však průměrné až nadprůměrné v porovnání s dlouhodobým průměrem pro měsíc srpen (zejména v jižních a jihozápadních Čechách).

Významné vodárenské i víceúčelové nádrže jsou až na výjimky (tyto vodní díla mají nižší naplněnost převážně z provozních důvodů) naplněny z 80 - 100 % a jsou tak schopny zabezpečit požadované odběry. Na nádržích probíhají manipulace v souladu s manipulačními řády.

Za měsíc červenec bylo z vodních nádrží nadlepšeno 28,08 mil. m3 do vodních toků pod nádržemi. V součtu bylo od začátku tohoto roku nadlepšeno z vodních nádrží 116,72 mil m3.

Během července rovněž docházelo k akumulaci vody v zásobních prostorech vodních děl, a to v součtu za všechny státní podniky Povodí celkem 9,16 mil m3. Od začátku roku 2020 bylo ve významných vodních nádržích na území České republiky akumulováno 812,55 mil m3.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů