Úterý, 19. března 2024

Hyundai chystá novou řadu elektromobilů, akcie prudce posílily

Hyundai chystá novou řadu elektromobilů, akcie prudce posílily

Jihokorejská automobilka Hyundai Motor plánuje novou řadu elektromobilů, kterou bude prodávat pod značkou Ionic. Oznámila to dnes firma. Jejím cílem je stát se do roku 2025 třetím největším výrobcem elektromobilů na světě. Akcie podniku po oznámení plánu posílily o více než deset procent a jejich cena se dostala na nejvyšší úroveň od května 2018. Hyundai vyrábí auta rovněž v České republice.

Cílem společnosti je získat do roku 2025 desetiprocentní podíl na světovém trhu s elektromobily. Mezi její hlavní konkurenty na tomto trhu pravděpodobně budou patřit tradiční automobilky Volkswagen a General Motors, které již představily plány na výrobu a prodej milionu či více elektromobilů do roku 2025. Vedoucí pozici na trhu si hodlá udržet Tesla, která vyrábí pouze elektromobily. Její generální ředitel Elon Musk předpověděl, že firma v roce 2025 prodá "několik milionů" vozidel.

Automobilka Hyundai název Ioniq již před čtyřmi lety použila pro označení jednoho ze svých vozů, který nabízí i ve variantě s čistě elektrickým pohonem. Nyní firma tento název povýší z označení jednotlivého vozu na samostatnou značku, napsala agentura Reuters.

Hyundai hodlá v příštích letech pod značkou Ioniq představit tři nové modely s čistě elektrickým pohonem. "Akcie Hyundai Motor díky nové značce elektromobilů posilují, což odráží naděje investorů, že automobilový průmysl si povede lépe než jiná odvětví," uvedl jeden z analytiků makléřské společnosti SK Securities.

Společnost Hyundai je největší automobilkou v Jižní Koreji a spolu se sesterskou firmou Kia tvoří pátého největšího výrobce aut na světě. Společnost Hyundai v listopadu 2008 oficiálně zahájila sériovou výrobu osobních aut v Nošovicích na Frýdecko-Místecku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů