Pátek, 19. dubna 2024

Aniž by k tomu byla firma oprávněna, převzala tisíce tun odpadů. Od ČIŽP dostala pokutu 300 tisíc korun

Aniž by k tomu byla firma oprávněna, převzala tisíce tun odpadů. Od ČIŽP dostala pokutu 300 tisíc korun

Inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP) z Oblastního inspektorátu v Praze uložili společnosti META Servis, s.r.o. pokutu 300 tisíc korun. Firma v letech 2016 až 2018 převzala v pískovně Kosoř v okrese Praha - západ do svého vlastnictví přes 3,5 tisíce tun různých druhů odpadů, aniž by k tomu byla oprávněna. Tím porušila zákon o odpadech.

Společnost META Servis, s.r.o. původně v pískovně v Kosoři provozovala stacionární zařízení k využívání odpadů na povrchu terénu, na základě souhlasu vydaného Krajským úřadem Středočeského kraje v roce 2011. ,,Po čtyřech letech provozování byl ale souhlas s účinností k 19. únoru 2016 zrušen. Od tohoto data tak měla firma veškerou činnost související s provozem zařízení přerušit. To se ale nestalo a proto jsme jí za to v lednu 2017 uložili pravomocnou pokutu 150 tisíc korun," řekl Václav Beroušek, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP Praha.

Vzhledem ke skutečnostem, že společnost pokračovala ve svém protiprávním jednání i po pozbytí souhlasu k provozu zařízení a dokonce i po postihu ČIŽP v roce 2017, a také proto, že přijímala odpady do mobilního zařízení, do kterého je přejímat nemohla, zahájili s ní inspektoři přestupkové řízení. To vyústilo v uložení pokuty 300 tisíc korun za porušení zákona o odpadech.

,,Firma v období od prosince 2016 do září 2018 převzala odpady vždy nejprve do svého mobilního zařízení a teprve následně vykazovala jejich využití jako odpady využité na povrchu terénu. Pro tuto činnost oficiálně a neoprávněně využívala pouze mobilní zařízení a odpady vykazovala a ohlašovala do Integrovaného systému plnění ohlašovacích povinností (ISPOP)," uvedl Beroušek.

Společnost META Servis s.r.o. proti příkazu vydanému ČIŽP nepodala odpor a pokuta 300 tisíc korun nabyla 21. března právní moci.

vyzaduji

Zdroj: ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů