Pátek, 29. března 2024

Začal Evropský týden mobility, z Česka se připojí 28 měst a obcí

Začal Evropský týden mobility, z Česka se připojí 28 měst a obcí

Tuto středu začal Evropský týden mobility, který spojuje města napříč celou Evropou. Cílem je podpořit udržitelné formy dopravy, a vytvářet tak příjemnější a zdravější město pro život. Kampaň pořádá Evropská komise od roku 2002, Praha je od počátku jeho součástí. Lidé budou moci v hlavním městě do 22. září navštívit vzdělávací a kulturní akce, konference nebo se účastnit cyklojízd. Vyvrcholením je Den bez aut, který bude 19. září. Vedle Prahy se k Evropskému týdnu mobility letos připojilo dalších 27 českých měst a obcí.

V letošním roce je hlavním tématem Bezemisní mobilita pro všechny. K převzetí zodpovědnosti do vlastních rukou vybízí i hlavní slogan "Tvůj styl, Tvoje volba". Podle náměstka pražského primátora Adama Scheinherra (Praha Sobě) je cílem akce přimět lidi zamyslet se nad způsobem, kterým se dopravují do práce a jak se pohybují po městě. V pražském ovzduší pochází 90 procent škodlivin z automobilové dopravy. Letošní ročník tak má za cíl zdůraznit ekologickou dopravu.

Mezi největší akce patří Den bez aut. V Praze budou uzavřeny čtyři ulice, které budou sloužit pro kulturní a společenské akce. Jde o Internacionální v Suchdole, Dolnoměcholupskou v Dolních Měcholupech, Formanskou v Újezdě a Ondříčkovu v Praze 3. Magistrát se připojí k posledně zmíněné, kde bude prezentovat aktivity své i některých městských společností jako jsou Institut plánování a rozvoje (IPR), dopravní podnik (DPP) nebo Ropid, která plánuje pražskou MHD.

Do akce se letos vedle Prahy zapojí například Chrudim, Prachatice, Litoměřice, Olomouc, Zlín nebo Uherský Brod. Po celém světě se k Evropskému týdnu mobility přihlásilo přes 2600 měst a obcí ze 49 zemí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů