Sobota, 20. dubna 2024

Dánsko chce snížit emise o 70 pct bez škrtů sociálních výdajů

Dánsko chce snížit emise o 70 pct bez škrtů sociálních výdajů

Dánská vláda chce snížit emise oxidu uhličitého nad evropský cíl, aniž by škrtala výdaje na sociální stát. Píše to dnes agentura Reuters. Dánsko v loňském roce přijalo zákon, kde se zavázalo snížit do roku 2030 emise oxidu uhličitého o 70 procent. Ve srovnání s úrovní z roku 1990 by Dánsko mělo vypouštět o 20 milionů tun oxidu uhličitého méně.

"Naše ambiciózní klimatické cíle nejsou bez nákladů, ale díky rozumnému přístupu se konečný účet může snížit a budeme si moci dovolit ekologii i sociální stát," uvedl dánský ministr životního prostředí Dan Jörgensen. Podle plánů má rychlejší snížení emisí stát veřejné finance 16 až 24 miliard korun dánských ročně (58 až 85 miliard korun českých). To představuje 0,7 procent až jedno procento dánského hrubého domácího produktu.

Dánsko přitom sází na nové zelené technologie. Země chce také hojně využívat energii z větrných elektráren na moři. Vedle toho v červnu vládní koalice, kterou tvoří sociální demokraté s dalšími menšími levicovými a ekologickými stranami, schválila zavedení daně na emise oxidu uhličitého a skleníkových plynů.

Klimatický plán Kodaně je ambicióznější než cesta, kterou razí Evropská unie. Členské země, kterou je i Dánsko, se zavázaly, že do konce desetiletí sníží emise oxidů uhlíku o 40 procent proti hodnotám z roku 1990. V polovině září předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová vyzvala k zvýšení cíle na 55 procent. Některé členské země, včetně České republiky, ale považují takový cíl za nerealistický.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů