Pátek, 29. března 2024

Pardubice chtějí rozšířit sběr bioodpadu

Pardubice chtějí rozšířit sběr bioodpadu

Pardubice chtějí rozšířit sběr biologicky rozložitelného komunálního odpadu. Separovat jej mohou již 13 let obyvatelé rodinných domů, nyní by tuto možnost měli mít i lidé v bytových domech. Město nyní spouští roční pilotní projekt odděleného sběru bioodpadu v sídlištní zástavbě na Dubině a na Slovanech, uvedla v tiskové zprávě Nataša Hradní z kanceláře primátora.

Bioodpad tvoří až třetinu směsného komunálního odpadu, jehož se v Pardubicích ročně vyprodukuje zhruba 14.500 tun. "Pokud by se z něj vytřídila část bioodpadu, podařilo by se omezit drahé skládkování odpadu, a tím ušetřit finance městského rozpočtu. Navíc vytříděný bioodpad zpracuje naše kompostárna a do přírody tak vracíme cenné látky," řekl náměstek primátora pro životní prostředí Jan Nadrchal (ANO).

První hnědé kontejnery rozmístí Služby města Pardubic na pěti stanovištích na sídlištích Dubina a Slovany. Do listopadu bude jejich svoz pravidelně jednou týdně, v zimním období od prosince do března minimálně jednou za měsíc. V případě potřeby může být frekvence i vyšší. Po roce radnice vyhodnotí množství a čistotu ukládaného odpadu a rozhodne, zda má smysl projekt rozšířit i do další sídlištní zástavby.

Zvýšený sběr biologicky rozložitelného odpadu připravují kvůli budoucímu znevýhodnění ukládání komunálních odpadů na skládky také další města v Pardubickém kraji. Například Chrudim chce příští rok spustit pilotní projekt svozu bioodpadu od rodinných domů. S pomocí dotace plánuje koupit 1500 biopopelnic a zbytky zeleně ze zahrádek a další organické zbytky vozit do kompostárny.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů