Čtvrtek, 28. března 2024

Zoo Brno vyzvala veřejnost ke sběru žaludů či kaštanů

Zoo Brno vyzvala veřejnost ke sběru žaludů či kaštanů

Brněnská zoo chce přilepšit zvířatům, která chová, své příznivce vyzvala, aby přivezli nasbírané kaštany, žaludy či dýně. Zvířatům plody poslouží jako doplněk stravy či jako zábava. ČTK to řekl mluvčí zahrady Michal Vaňáč.

"Například žaludy a kaštany nejde jen tak nakoupit, nemáme kapacity na to je někde sbírat. Vyzvali jsme proto veřejnost, jestli by nám s tím nepomohla," uvedl Vaňáč.

Plody ocení například bizoni, takini či pekari. Poslouží jako doplněk stravy nebo jako takzvaný enrichment, tedy k zábavě zvířat.

"Příznivci nám už plody podzimu vozí, ptali se třeba, jestli mohou přivézt cukety či patizony. I to je samozřejmě možné," uvedl mluvčí.

Plody zoo převezme na služební vrátnici.

Zoo Brno chová asi 220 zvířat v 400 druzích. Za loňský rok ji navštívilo přes 331.000 lidí, meziročně zhruba o 1000 více. Zoo měla vysokou návštěvnost i letos v létě, za dva prázdninové měsíce ji navštívilo asi 132.000 lidí, loni 104.000. Od začátku roku ale přišlo návštěvníků meziročně méně, letní měsíce tak nedohnaly ztrátu z jara, kdy byla zahrada zhruba měsíc a půl kvůli koronavirovým opatřením zavřená. Celkem od ledna do konce srpna do zoo letos dorazilo asi 230.000 lidí, loni za stejné období zhruba o 35.500 lidí více.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů