Pátek, 29. března 2024

Na sídlišti v Olomouci slouží nové polopodzemní kontejnery

Na sídlišti v Olomouci slouží nové polopodzemní kontejnery

Na lidnatém sídlišti Nové Sady v Olomouci začalo sloužit šest desítek nových polopodzemních kontejnerů, které pojmou více tříděného i směsného odpadu než dosavadní nádoby. Některá uvolněná stanoviště starých nadzemních nádob chce město přebudovat na parkovací plochy, kterých je na tomto sídlišti nedostatek. ČTK to řekla mluvčí radnice Jana Doleželová.

Nové polopodzemní kontejnery jsou na sídlišti Nové Sady na 12 stanovištích, 34 kontejnerů má objem pět metrů krychlových a 25 kontejnerů tři metry krychlové. "Objemová kapacita sbíraných odpadů na Nových Sadech se značně zvýšila, naštěstí ale ne na úkor místa. Jeden polopodzemní kontejner o objemu pět metrů krychlových totiž nahradí pět kusů těch původních nadzemních," uvedla Doleželová.

Na všech 12 místech byly instalováno kontejnery na tříděný i směsný komunální odpad. Svoz odpadů zajistí Technické služby města Olomouc, které kvůli tomu pořídily nové svozové vozidlo umožňující vysypání polopodzemních kontejnerů i starších nadzemních nádob. "Nebude tedy nutné, aby do dané lokality zajížděla rozdílná technika pro různé typy kontejnerů," podotkl primátorův náměstek Otakar Bačák (spOLečně).

Podle vedoucí odboru městské zeleně a odpadového hospodářství Jany Matzenauerové nelze u kontejnerů odkládat objemný odpad jako je nábytek, koberce či větší papírové krabice. "Objemný odpad lze celoročně odevzdávat ve sběrných dvorech," upozornila Matzenauerová, podle které odložení odpadů vedle kontejnerů je přestupek.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů