Pátek, 19. dubna 2024

Stavbou rozhledny na Králickém Sněžníku se bude zabývat Brusel

Stavbou rozhledny na Králickém Sněžníku se bude zabývat Brusel

Senátor Petr Orel (za Zelené) a pět ekologických organizací odeslali 7. října Evropské komisi do Bruselu podnět k prošetření stavby rozhledny na Králickém Sněžníku. Rozhledna o výšce 34 metrů vzniká na polské straně u hranice s Českou republikou. Podle kritiků stavba poškozuje vrchol hory těžkou technikou a výkopovými pracemi, uvedli dnes v tiskové zprávě zaslané ČTK.

Práce při stavbě rozhledny považují autoři podnětu jen za začátek devastace horské přírody. Pokud bude stavba otevřena, výrazně podle nich přibude turistů a také ničení vzácného ekosystému alpínského bezlesí. "Jedinou možností, jak vzácnou přírodu zachránit, je zapojení veřejnosti a zásah Evropské komise. Odpor proti stavbě rozhledny je i na polské straně Králického Sněžníku, kde vznikla petice Sněžník bez rozhledny!," uvedli ve zprávě.

Na stavbu za 77 milionů korun poskytlo dotaci i české ministerstvo pro místní rozvoj. Žádaly o ni město Králíky, Sdružení obcí Kladska a polská obec Stronie Śląskie. Podle kritiků projekt za veřejné peníze upřednostňuje finanční zájem nad zachováním vzácné a přísně chráněné přírody. Rozhlednu považují kritici za zbytečnou, sám vrchol hory bez lesů podle nich poskytuje krásné výhledy. Proces schvalování projektu označují za netransparentní a chybný kvůli nedostatečně a neobjektivně zpracovaným podkladům. K záměru byla v roce 2013 v Polsku zpracována analýza vlivů na předměty ochrany Natura 2000, jejíž vyhodnocení ale považují stěžovatelé za nedůvěryhodné a účelové.

Ministerstvo životního prostředí v září ve vyjádření pro ČTK uvedlo, že v roce 2013 ho polská strana informovala o ukončení mezistátního procesu vyhodnocení vlivu projektu na životní prostředí EIA, neboť po změně záměr představoval již pouze výstavbu jednoduché rozhledny, ochranného zábradlí a ohrazení turistické stezky bez další budovy a infrastruktury. Ministerstvo proto muselo ukončení procesu akceptovat. Přesto požadovalo, aby polská strana zohlednila při stavbě tři podmínky stanovené Správou Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Jeseníky. Letos v červnu se obrátilo na polskou stranu s dotazem, zda se záměr oproti poslední verzi nějak změnil, ta to však popřela.

Původní vyhlídková věž na Králickém Sněžníku byla zbourána v roce 1973. Konstrukce nové věže má být tvořena ve spodní části betonem s kamenným obložením a vršek věže bude z velké části prosklený. Ekologické organizace tvrdí, že přestože se jedná o evropsky mimořádné území, neuskutečnila se žádná veřejná diskuse k tématu a vše se odehrálo za zavřenými dveřmi a od stolu.

V oblasti Králického Sněžíku se v posledních letech výrazně zvýšil turistický ruch. V Dolní Moravě vybudovala společnost Sněžník velký skiareál, jehož součástí je i Stezka v oblacích s roční návštěvností kolem 180.000 lidí. Podobný areál roste i v blízkých Hynčicích pod Sušinou na Šumpersku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů