Čtvrtek, 28. března 2024

Ve Varšavě demonstrovali rolníci proti zákonu na ochranu zvířat

Ve Varšavě demonstrovali rolníci proti zákonu na ochranu zvířat

Ve Varšavě včera několik tisíc rolníků demonstrovalo proti novému zákonu na ochranu zvířat, který zakazuje chov kvůli kožešinám a vývoz masa upraveného podle náboženských předpisů, známých jako košer a halál. Zemědělci se obávají, že novela postihne jejich příjmy. Ještě před demonstrací taxikáři ze solidarity se zemědělci zablokovali ulici, na které se nachází sídlo vlády konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS), uvedl server Onet.pl.

"Ani Lenin, ani Stalin nevymysleli, co v PiS změnili," skandovali zemědělci. "Není možné, aby zvířata byla důležitější než lidé. Jestli (šéf PiS Jaroslaw) Kaczyński neustoupí, tak lid vládu smete. Nejvyšší moc patří lidu," prohlásil předseda rolnických odborů Slawomir Izdebski.

Další z řečníků podle televize TVN 24 vytýkal vládnímu táboru, že nectí svatého Jana Pavla II., který jasně hlásal, že zvířata mají sloužit lidem, a ne naopak. "Stavějí dnes zvířata nad lidi, nad nás, nad rolníky. Ale nikdy se nevzdáme," prohlásil.

"V koronavirové době, kdy se ekonomika hroutí, chtějí podříznout celé odvětví. Tento zákon nepřežijeme," stěžovala si podnikatelka z jatek, která podle ní celou svou produkci vyvážejí do ciziny jako naprosto vyhovující muslimským náboženským předpisům.

Během demonstrace se policie snažila rozdělovat protestující rolníky na menší a od sebe vzdálené skupiny, jak nařizují pravidla proti šíření nákazy koronavirem, ale podle reportérů šlo o marnou snahu.

Izdebski varoval, že pokud novelu zákona o ochraně zvířat neodmítnou polští senátoři, zemědělci přistoupí k silničním blokádám, a to především silničních tahů do hlavního města. Někteří rolníci doufají v případné veto prezidenta Andrzeje Dudy, resp. v dílčí změny, které by odložily vstup nejspornějších ustanovení zákona v platnost.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů