Čtvrtek, 28. března 2024

IKEA začne vykupovat svůj nábytek i v dalších zemích

IKEA začne vykupovat svůj nábytek i v dalších zemích

Společnost IKEA začne od zákazníků i v dalších zemích vykupovat nábytek své značky, který se jim okouká či znelíbí. Vykoupené kusy, za které firma podle míry opotřebení poskytne voucher v hodnotě až poloviny původní ceny, zase prodá. V České republice služba funguje od roku 2017. Výkup nábytku a jeho nové využití je součástí plánu firmy, která chce být do roku 2030 klimaticky neutrální a využívat přitom oběhovou ekonomiku, uvedl největší maloobchodní prodejce nábytku na světě.

"Česko bylo jednou z prvních zemí na světě, kde IKEA možnost odkupu použitého nábytku zavedla, a to už v roce 2017 prostřednictvím služby Druhý život nábytku. Od té doby služba funguje ve všech obchodních domech IKEA v Česku. Nyní se služba rozšiřuje i do dalších zemí, kde firma působí," sdělil ČTK mluvčí společnosti IKEA v České republice Petr Šašek.

Za nábytek bez poškození mohou zákazníci dostat zpět až polovinu původní ceny, za ten s menšími škrábanci 40 procent a za opotřebované kusy 30 procent. Ocenění se však podle Šaška stanovuje individuálně, kus od kusu.

Ještě letos IKEA otevře první sekci s použitým nábytkem, a to ve svém obchodním domě na západě Stockholmu. Podobné úseky, kde půjde prodat starý nábytek a koupit opravený či upravený, chce mít IKEA do roku 2021 ve všech svých obchodech.

Nábytek, který se neprodá, IKEA recykluje, případně daruje charitě.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů