Úterý, 19. března 2024

Ministr zemědělství: Producentům potravin hrozí kvůli zavřeným restauracím a jídelnám krach, máme pro ně rychlou finanční pomoc

Ministr zemědělství: Producentům potravin hrozí kvůli zavřeným restauracím a jídelnám krach, máme pro ně rychlou finanční pomoc

Na producenty potravin, kteří dodávají zboží do provozoven veřejného stravování, jako jsou školní jídelny nebo restaurace, tvrdě dopadají opatření přijatá v souvislosti s pandemií COVID-19. Ti, kterým se meziroční celkové příjmy propadnou o více než čtvrtinu, budou mít nárok na finanční pomoc od Ministerstva zemědělství (MZe).

,,Na producenty potravin, kteří dodávají své zboží do gastronomických provozů, silně dopadla už jarní vlna pandemie. S vypětím všech sil situaci zvládli, vyčerpali ale téměř všechny své rezervy, které tak už nyní nemají. Hned na jaře jsme proto začali připravovat program AGRICOVID, který by jim umožnil kompenzovat část ztrát, a tento program jsme si nechali notifikovat Evropskou komisí. Nyní proto můžeme hned třetí den po uzavření restaurací předložit návrh opatření, které umožní výrobcům potravin poskytnout jednorázovou finanční pomoc, aby nezkrachovali," řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Očekávané ztráty v sektoru jsou 1,5 miliardy korun za týden. Mezi nejvíce postižené obory patří výroba masa a masných výrobků, mléka a výrobků z mléka, pečiva, piva, vína, lihovin a ovoce a brambor. Propad celkových příjmů u těchto producentů z důvodu nerealizovaných dodávek je mezi 20 a 30 procenty, přičemž až 40 procent tržeb se realizuje ve čtvrtém kvartálu kalendářního roku.

Vláda dnes souhlasila s principem zásad programu kompenzací, MZe tak nyní dopracuje jeho pravidla a poté je spolu s žádostí o uvolnění finančních prostředků předloží na některé z dalších jednání vlády. Celkem by v programu mohly být rozděleny až 3 miliardy korun, záviset bude na množství postižených podniků. Odškodněni budou výrobci potravin, kteří prokáží 25% pokles tržeb v meziročním srovnání.

,,V praxi bude žádost velmi jednoduchá, postačí prokázat pokles tržeb, doložit počet zaměstnanců a potvrzení, že jde o výrobce potravin dle definice zákona o potravinách. Takto nám pravidla schválila Evropská komise. Každý, kdo podmínky splní, by měl mít nárok na 200 tisíc korun, dalších 20 tisíc potom za každého zaměstnance. Zásady programu předložíme na některém z dalších jednání vlády, je tak možné, že ještě dojde k drobným změnám. Peníze budeme chtít vyplatit co nejdříve, aby pomoc byla opravdu rychlá a efektivní," uvedl ministr Toman.

Maximální podpora u jednoho podniku nesmí dle schválených pravidel přesáhnout 800 tisíc EUR. MZe předpokládá, že by se do programu mohlo přihlásit až 10 tisíc subjektů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů