Úterý, 19. března 2024

Turecko je největším dovozcem odpadu z EU

Turecko je největším dovozcem odpadu z EU

Turecko se za několik posledních let stalo největším dovozcem odpadu z Evropské unie, informovala ve čtvrtek televize France24. Podle ní přitom velká část z tohoto odpadu není recyklována a znečišťuje tak tureckou přírodu. Nejvíce dováží Turecko odpad z Británie, Francie, Německa a Belgie, uvedla francouzská televize.

Pro mnohé turecké firmy se stal dovoz odpadu dobrým zdrojem příjmů v posledních letech, kdy Turecko sužuje ekonomická krize.

Evropská unie podle údajů Eurostatu vyvezla loni 31 milionů tun odpadů a na 16,7 milionu tun odpadu dovezla ze zemí mimo unii. Ze 31 milionů vyvezla EU loni asi 11,4 milionu tun do Turecka, což bylo třikrát více oproti roku 2004. Druhé největší množství odpadu (asi 2,9 milionu tun) vyvezla EU loni do Indie.

Turecko se stalo pro evropské země novým cílem vývozu jejich odpadu poté, co od roku 2018 zakázala dovoz dvou desítek druhů odpadů Čína. Ta ještě v roce 2017 dovezla z Evropy, Japonska a USA sedm milionů tun vyhozených plastů a 27 milionů tun odpadního papíru.

"Velké množství odpadu, který dorazí do Turecka, se nerecykluje," citovala France24 profesora Sedata Gundogdua z univerzity v Adaně. v odvětví recyklování v Turecku podle něj panuje chaos a chybí kontrola.

Podle místní pobočky Greenpeace nemá Turecko dostatečnou legislativu pro toto odvětví. "Turecko by mělo přestat dovážet odpad a mělo by se soustředit na zpracování svého odpadu, z něhož recykluje jen 10 procent," řekla Nihat Temizová z Greenpeace.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů