Úterý, 23. dubna 2024

V Lovosicích mají podzemní kontejnery na odpad za 15 milionů Kč

V Lovosicích mají podzemní kontejnery na odpad za 15 milionů Kč

V Lovosicích na Litoměřicku vybudovali 19 podzemních kontejnerů na tříděný odpad za 15 milionů korun. Více než polovinu nákladů pokryla dotace ze Státního fondu životního prostředí (SFŽP). Dalšími kontejnery za 1,5 milionu korun plánuje město nahradit nevyhovující nádoby na odpad v blízké době. ČTK to dnes řekl starosta Milan Dian (ANO).

Takzvané polopodzemní kontejnery podle starosty pojmou více odpadu než běžné kovové nebo plastové popelnice. Výhodou je také snížení hlučnosti při vhazování odpadků a nižší zápach. "Přirozený chlad země zpomaluje množení bakterií a minimalizuje zápach," uvedl starosta. Kontejnery podle něj ušetří místo, lépe vypadají a brání přístupu sběračům odpadu.

S náhradou dalších nevyhovujících popelnic městu pomohou technické služby. "Technické služby budou realizovat dokončovací a přípravné práce. Specifickou odbornou práci musí realizovat specializovaná firma," řekl starosta, podle nějž město ušetřilo 200.000 korun při výměně střechy na budově městské policie právě díky spolupráci města s příspěvkovou organizací.

Podzemní kontejnery jsou například v ulicích Příčná, Dlouhá, Wolkerova, Osvoboditelů, Sady pionýrů, Tovární, Mírová a Žižkova.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů