Úterý, 23. dubna 2024

Třídění biodpadu Pardubice asi časem zavedou pro celé město

Třídění biodpadu Pardubice asi časem zavedou pro celé město

Po skončení pilotního sběru biodpadu na dvou sídlištích v Pardubicích město asi zavede možnost třídit biologicky rozložitelný odpad pro celé město. Lidem se ale patrně zvedne částka za odvoz popelnic. ČTK to řekl náměstek primátora Jan Nadrchal.

Pilotní projekt začal v září na Dubině a Slovanech, lidé zatím mohou třídit zdarma. Za hnědé popelnice na bioodpad platí domácnosti v rodinných domech 300 korun ročně. Možnost třídit mají od roku 2007.

"Lidé na sídlištích teď neplatí, stejně jako když jsme začali s pilotním projektem pro rodinné domy. Řekli jsme si, že na jeden rok zkusíme, jaká bude kvalita biodpadu, protože z něj děláme kompost. Pak možná zavedeme možnost jeho třídění pro celé město," řekl Nadrchal.

Podle náměstka primátora by pak radnice pravděpodobně musela zvýšit cenu za svoz odpadů. "Na sídlištích je to komplikovanější, nejsme schopni zjistit, kdo popelnice na bioodpad využívá. Poplatek se bude muset změnit," řekl Nadrchal.

Za komunální odpad lidé platí 650 korun ročně, město na letošek schválilo zvýšení o 150 korun, což se podle Nadrchala obyvatelům moc nelíbilo. Cena 500 korun ale byla 14 let stejná, dodal.

"Vyvolalo to nevoli mezi obyvateli. Cena za biodpad i komunální odpad bude příští rok stejná, není důvod teď zdražovat," řekl Nadrchal.

Lidé na Slovanech a Dubině si teď musí zvyknout na to, že doma mohou třídit i rozložitelný odpad z přípravy jídla. "Bylo vidět na pilotních svozech, že se to lidé ještě nenaučili. Biodpad byl často v igelitových pytlích. Věřím ale, že si lidé zvyknou," řekl Nadrchal.

Hnědé popelnice Služby města Pardubic do listopadu vyvážejí jednou týdně, v zimním období od prosince do března minimálně jednou za měsíc. Bioodpad tvoří až třetinu směsného komunálního odpadu. V Pardubicích ho ročně lidé vyprodukují zhruba 14.500 tun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů