Sobota, 20. dubna 2024

ECOBAT navázal spolupráci se sdružením Reneos pro sběr a recyklaci lithium-iontových baterií v Evropě

ECOBAT navázal spolupráci se sdružením Reneos pro sběr  a recyklaci lithium-iontových baterií v Evropě

Společnost ECOBAT se pro Českou republiku stala partnerem evropského sdružení Reneos, které pro své klienty zajišťuje v 19 evropských zemích sběr, opakované použití a recyklaci lithium-iontových baterií. Základním benefitem pro nadnárodní firmy zejména z řad automotive jsou jedno kontaktní místo, jeden software a jedna faktura za služby ve všech těchto zemích. S nárůstem e-mobility roste i využívání lithium-iontových baterií, pro které bude třeba zajistit recyklaci, a právě sdružení Reneos je schopné na evropské úrovni díky síti špičkových kolektivních systémů zajistit vysoce profesionální servis pro sběr a recyklaci těchto baterií při dodržení všech legislativních požadavků a specifických nároků na přepravu rizikových lithium-iontových baterií v režimu ADR.

,,Hlavní výhody spolupráce vidíme v možnosti nabídnout nadnárodním automotive firmám jednotné řešení pro většinu evropských států a sdílet přitom know-how s našimi evropskými kolegy," dodává Petr Kratochvíl z ECOBATu. Dohodu o spolupráci podepsali Reneos a ECOBAT v červenci letošního roku. Společně již zpracovali několik nabídek pro logistiku a recyklaci lithiových baterií pro významné automobilky. Prvním smluvním partnerem Reneosu je společnost Zero Motorcycles.

Sdružení Reneos předpokládá, že v následujících deseti letech se bude poptávka po využívání lithium-iontových baterií dramaticky zvyšovat. ,,Největší využití lithium-iontových baterií lze očekávat pro oblasti e-mobility, a to až 90 procent z celkového množství, zbytek připadá na energetická úložiště a spotřební elektroniku," říká Petr Kratochvíl, jednatel společnosti ECOBAT a dodává: ,,Spolu s tím bude také postupně narůstat množství lithium-iontových baterií s ukončenou životností, pro které bude nutné zajistit recyklaci. Opravdu strmý nárůst lze předpokládat kolem roku 2030 a je třeba, aby na to byly připraveny recyklační kapacity."

TIP: Kam správně s vysloužilými bateriemi poradí aplikace Kam s ním.

Systém Reneos navazuje na spolupráci významných provozovatelů evropských kolektivních systémů sběru baterií EUCOBAT, které je český ECOBAT členem již od roku 2012. Evropskou síť Reneosu, která má centrální kancelář v Belgii, tvoří v současné době partneři v 19 státech. Cílem Reneosu je do roku 2025 rozšířit svou působnost do 25 zemí.

Na základě technických údajů o lithiových bateriích, rozsahu distribuční sítě a kvalifikovaném odhadu vývoje množství vyřazovaných baterií společně v rámci systému zpracovávají partnerské kolektivní systémy také návrhy logistiky, zajištění požární bezpečnosti a cen poskytovaných služeb.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů