Úterý, 19. března 2024

Nejlepší obce a města Jihočeského kraje obdržely Elektrooskary

Nejlepší obce a města Jihočeského kraje obdržely Elektrooskary

Nejlepší výsledky ve sběru elektroodpadu v rámci Jihočeského kraje za období od 1. srpna 2019 do 31. července 2020 vyhodnotil Elektrowin - kolektivní systém pro sběr a recyklaci vysloužilých spotřebičů. Nejaktivnější obce a města získaly ocenění v podobě sošky Elektrooskara, certifikátu a šeku s finanční odměnou.

,,Ocenění se udělují v rámci soutěže obcí v Jihočeském kraji ve třech kategoriích," říká Jan Marxt ze zákaznického oddělení Elektrowin a.s.

Borovany jsou ,,skokanem roku"

Mezi obcemi v kategorii od 2000 do 5000 obyvatel zaznamenaly nejvyšší meziroční procentní nárůst všech zpětně odebraných spotřebičů Borovany.

V Borovanech aktuálně žije 4147 obyvatel. ,,Ve sledovaném období zde občané odevzdali k recyklaci o 368 % více elektra, než o rok dříve," informuje externí poradkyně Elektrowinu pro Jihočeský kraj Petra Machová.

Město v soutěži Elektrowinu dosud nezvítězilo. Letos získalo spolu s Elektrooskarem také prvně finanční odměnu ve výši 10 000 korun.

Kaplice vyhrála už potřetí

Sedmitisícová Kaplice v soutěži obcí zvítězila v minulosti již dvakrát. ,,Bylo to za období srpen 2014 - červenec 2015 v kategorii nejvyšší výtěžnost velkoobjemových kontejnerů na velké a malé spotřebiče a chlazení, tzv. wintejnerů a ve stejné kategorii i za období říjen 2015 - září 2016," upřesňuje Petra Machová.

Tentokrát Kaplice získala ocenění za nejvyšší meziroční procentní nárůst všech zpětně odebraných spotřebičů v kategorii obec od 5001 do 10 000 obyvatel. S ním byla spojena odměna 20 000 korun. Kapličtí obyvatelé dosáhli proti loňskému roku zvýšení sběru o 34 %.

Nejlepší mezi největšími byly Prachatice

Svého prvního vítězství v soutěži Elektrowinu si letos užívají v Prachaticích. V kategorii nad 10 000 obyvatel dosáhlo bezmála jedenáctitisícové město od srpna 2019 do července 2020 meziročního nárůstu všech zpětně odebraných spotřebičů o 85 %.

Vzhledem k současným opatřením proti šíření onemocnění Covid-19 nedoprovází letos předávání ocenění slavnostní ceremoniál, tak jako tomu bylo v uplynulých letech. Zástupce Elektrowinu všem třem vítězům tlumočí blahopřání při osobních návštěvách na úřadech.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů