Úterý, 16. dubna 2024

Břeclav: Obřadní síň jako dřevostavba

Břeclav: Obřadní síň jako dřevostavba

Na místě původní smuteční síně ze 60tých let vyrostla během 15 měsíců moderní dřevostavba podle projektu břeclavského architekta Libora Foukala.

Pro výstavbu obřadní smuteční síně bylo zvoleno dřevo jako hlavní stavební materiál. Pro nosnou konstrukci hlavního sálu dřevěné ramenátové konstrukce. Stropní desky, vstupní portál a oplocení stavby jsou provedeny z litého monolitického betonu a objekt zázemí byl řešen klasickou zděnou stěnovou konstrukcí. Ve vnitřních prostorách smuteční síně dominují materiály Gypton Big Curve a Riflex od společnosti Rigips, které byly využity na výstavbu podhledů. Tyto materiály jsou zajímavé tím, že se dají ohýbat do velmi malých poloměrů, čímž mohou vzniknout designové konstrukce. Navíc oba použité materiály splňují nejpřísnější požadavky na akustiku, která je u smutečních síní důležitým faktorem. Nová smuteční síň má kapacitu 120 smutečních hostů, kteří mají k dispozici také kryté venkovní čekací prostory.

Cílem řešení bylo též rozšíření nedostatečné kapacity odstavných ploch pro motorová vozidla a jízdní kola, vymístění stávající trafostanice při vstupu do areálu, doplnění a oživení zelených ploch. Dále doplnění stávajících rozptylových ploch o ochranné prvky před vlivy počasí a odpočinkový nábytek (sloupová arkáda před vstupem do obřadní síně, lavičky) a v neposlední řadě oddělení obslužného provozu od prostorů pro účastníky obřadu a návštěvníky hřbitova. Osazení novostavby obřadní síně v závěru hlavní nástupní osy areálu hřbitova, pozvolný přechod objektu do okolí, oblé tvary konstrukcí, terénní násypy, výhled ze sálu do meditační zahrady, zapojení přírodních prvků (zeleň, voda - fontána v respiriu) - to vše vytváří důstojné a současně uklidňující prostředí.

Zdroj: https://dobrapraxe.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů