Jak přežít konec civilizace?, ptá se první titul nového nakladatelství Walden Press
Odlehčeně napsaný průvodce světem po možném civilizačním kolapsu doprovázejí snímky uznávaného fotografa Karla Cudlína pořízené v posledních 30 letech na Ukrajině. Jsou další vrstvou kombinace až nemilosrdně realistických, dystopických pasáží s humorněji pojatou fiktivní linkou. Výraznou vizuální podobu knize vtisklo progresivní grafické Studio Divize.
Internet nefunguje, notebook se už nerozsvítí. Kohoutek neuroní ani kapku vody. Tma tmoucí. Začíná vám být zima a oblíbený obchod naproti je zabedněný. Nastala apokalypsa? Snad ještě ne, jen se poškodilo něco v křehkém soukolí civilizace, jak ji známe. Na tomto půdorysu založila Magdalena Vožická konstrukci rozšířeného vydání své knihy.
V textu spojuje znepokojivé vize s věcným přístupem k jejich řešení, lidovou moudrost a zkušenosti s dopady bezuzdné spotřeby a filosofie soustavného růstu. Palčivé téma podává osobitým způsobem, odlehčeným i díky částem s fiktivním příběhem muže, který se po odchodu z velkoměsta vypořádává s nástrahami života na venkově.
,,Nejsem praktikující spisovatelka, spíš píšící praktik. Díky tomu hledám pro svou rodinu i čtenáře řešení ve svízelných až krajních situacích," říká ke své knize Magdalena Vožická. ,,Myslím, že titul může uspokojit skalní preppery i lidi jen nespokojené se současným stavem věcí a pokukující po větší nezávislosti a soběstačnosti."
Erudici autorky dokládá množství vyzkoušených postupů a receptů. Pro ty, kdo už prožívají nebo si plánují naplnit sen o vlastní usedlosti či domku se zahrádkou, jsou určené rady z kuchyně, zahrady i chléva. Čtenáři zjistí, jak snadné je si připravit domácí chléb, sýr, tvaroh, zavařovat ovoce, a načerpají mnoho dalších podnětných informací. Najdou zde instrukce, jak pěstovat různé plodiny s důrazem na jejich výživnou, léčivou nebo vitaminovou hodnotu, jak chovat drobné zvířectvo, včely...
V knížce na čtenáře čekají také popisy, jak se dá připravit střelný prachu ze sanytru sesbíraného ze stěn chléva, jak budovat krechty a skladovat v nich potraviny, jak udit, sušit či zavařovat maso nebo jak v případě nouze ulovit a zužitkovat některá volně žijící zvířata.
Autorka většinu svých postupů a receptů vyzkoušela sama nebo s prarodiči na venkově, s nimiž strávila část života. Života tradičního, šetrného, s úctou k přírodě a půdě. ,,Magdalena se rovněž chrabře pouští do hrnčířství a stavebnictví. Úspěchy nepřeceňuje, nezdary přiznává a glosuje. Věřím, že publikum tuto autentičnost ocení. Stejně jako svěžest a nápaditost jejího psaní," konstatuje redaktorka Eva Hauserová, která knihu přivedla k druhému, rozšířenému vydání.
Knížka Jak přežít konec civilizace aneb Cesta k soběstačnosti je k dostání výhradně on-line prostřednictvím e-knihkupectví www.biobooks.cz.