Čtvrtek, 28. března 2024

Území Kladské je novou krajinnou památkovou zónou

Území Kladské je novou krajinnou památkovou zónou

Území někdejšího loveckého revíru Kladská na Chebsku bylo nově zařazeno do krajinné památkové zóny v Karlovarském kraji. Rozhodlo o tom ministerstvo kultury díky kulturně historickým i přírodním hodnotám, které toto území vykazuje. Krajinná památková zóna ve Slavkovském lese si zachovává charakter loveckého revíru, jehož tradice se odvíjí od 70. let 19. století, uvedl dnes v tiskové zprávě Národní památkový ústav (NPÚ).

Předmětem ochrany v nové krajinné památkové zóně je především areál bývalé lovecké obory Kladská, ojedinělý soubor historické architektury ve švýcarsko-alpském stylu ze 70. let 19. století, lesní hrobka prince Otto Sigismunda Schönburg-Waldenburga na úpatí vrchu Lysina a jako součást nehmotného dědictví také lovecká tradice spojená s jedním z největších honebních revírů v Čechách, uvedl NPÚ. Dále to je hornická krajina v okolí Kladské s řadou pozůstatků po těžbě cínových a stříbronosných rud, objekty vodního hospodářství a krajinářsky významné prvky kulturní krajiny vzniklé pro následné hospodářské využití lesů a rybníků.

Loveckou tradici rozvíjeli na Kladské od roku 1873 majitelé panství z rodu Schönburg-Waldenburg, kteří zde postupně vybudovali druhou největší jelení honitbu v Čechách a také ojedinělý soubor historické architektury ve švýcarsko-alpském stylu. Nejvýznamnější součástí areálu je lovecký zámeček postavený v letech 1877 až 1878.

Vedle kulturních hodnot se území vyznačuje bohatými přírodními hodnotami. Kromě parkových úprav to jsou významné aleje a stromořadí, krajinářsky vysoce hodnotná je soustava vodních nádrží a luk. Území památkové zóny je součástí Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les a částečně i Národní přírodní rezervace Kladské rašeliniště.

V Karlovarském kraji je nyní pět krajinných památkových zón, kromě Kladské to jsou Valečsko, Bečovsko a dále Hornická kulturní krajina Abertamy - Horní Blatná - Boží Dar a Hornická kulturní krajina Jáchymov. Dvě posledně jmenované jsou od loňska součástí Hornického regionu Krušnohoří/Erzgebirge, zapsaného na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů