Pátek, 29. března 2024

Geopark Ralsko vydal druhý díl cykloprůvodce po zaniklých obcích

Geopark Ralsko vydal druhý díl cykloprůvodce po zaniklých obcích

Geopark Ralsko vydal pokračování cyklistického průvodce po zaniklých obcích. Propojený je s on-line interaktivní mapou a blogem o zmizelých obcích. V novém průvodci je šest tras, které provedou návštěvníka po kdysi slavných a pro rozvoj regionu důležitých obchodních cestách, které spojovaly Lužici s Čechy a Moravou. Průvodce připomene také oblíbené letovisko první poloviny 20. století - Hradčany, tehdejší Kummer, i unikátní Rečkovskou úzkokolejku, řekla dnes ČTK autorka průvodce Renata Franclová.

První díl cykloprůvodce s osmi trasami vydal geopark loni na jaře, součástí navazujícího dílu jsou dobové nákresy obcí a fotografie a také souhrnná mapa, která propojuje trasy z prvního a druhého dílu. Na rubové straně mapy je historická Bock-Polachova mapa oblasti z roku 1808. "Unikátní fotografie současného stavu doplněné dobovými fotografiemi a plánky obcí napomáhají návštěvníkovi určit místo, kde se nachází. Staré ovocné stromy, zbytky živého plotu či kousky povalujících se opracovaných kamenů ukazují na místa, kde stávaly domy," doplnila Franclová.

Geopark Ralsko vznikl v roce 2016 jako sedmý v Česku. Zahrnuje oblast téměř 300 kilometrů čtverečních v katastru Ralska, Doks a Hamru na Jezeře na Českolipsku. Je zajímavý nejen svou nedotčenou přírodou, má i bohatou historii, lidé tam žili přes 700 let. Oblast byla kdysi prosperující krajinou s množstvím soběstačných vesniček roztroušených mezi lesy a poli. Ve 20. století byl ale tento historický ráz kulturní krajiny hrubě narušen pobytem tří armád. Geopark se teď snaží vrátit do oblasti život. "I když byla některá osídlení úplně zničena, výjimečná atmosféra a kouzlo zdejších míst se zničit nepodařilo," řekla autorka průvodce.

Průvodce nese podtitul "Člověk, který tudy šel, zmizel", soubor informací vnikl díky podpoře Libereckého kraje, přispělo na něj i město Ralsko a společnost 3L studio. Jednotlivé trasy a informace o zaniklých obcích včetně dobových fotografií mohou zájemci najít i v interaktivní mapě na webových stránkách Geoparku Ralsko www.visitralsko.com.

Leona Vacková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů