Pátek, 29. března 2024

Brabec: Priority jsou invazní novela a rozjet Modernizační fond

Brabec: Priority jsou invazní novela a rozjet Modernizační fond

Priority ministerstva životního prostředí (MŽP) pro příští rok jsou rozjezd Modernizačního fondu i to, aby se podařilo schválit tzv. invazní novely a nový zákon o zákazu některých jednorázových plastů. ČTK to sdělil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

"Největšími prioritami je rozjezd Modernizačního fondu, který by měl přispět k zásadní dekarbonizaci české energetiky, dále dokončení starého a rozjezd nového Operačního programu životní prostředí 2021- 2027 a Fondu spravedlivé transformace," uvedl Brabec. Do Modernizačního fondu půjde do roku 2030 z prodeje emisních povolenek, v závislosti na jejich ceně, 120 až 150 miliard korun. MŽP spustilo fond, zatím formou předregistračních výzev, na sklonku listopadu. První ostré výzvy by měly být vypsány v prvním čtvrtletí 2021.

Podle Brabce je také zásadní přijetí invazní novely zákona o ochraně přírody a krajiny. Cílem novely, kterou počátkem roku schválila vláda, je tvorba rámce pro opatření potřebná k prevenci zavlečení invazních druhů rostlin a živočichů a regulaci těch, které se už v Česku rozšířily. Stát novelu připravoval několik let.

Jako další důležitý úkol pak Babec uvedl schválení nového zákona o zákazu některých jednorázových plastů, který je transpozicí evropské směrnice. "Na spuštění v roce 2021 připravujeme i nový program kotlíkových dotací," doplnil.

Na dotaz ohledně protierozní vyhlášky Brabec řekl, že očekává její vydání počátkem příštího roku. "A bude účinná od 1. července 2021, tak jak jsme s ministrem (zemědělství Miroslavem) Tomanem (ČSSD) slíbili," poznamenal ministr. V posledních měsících se podle jeho slov vedly odborné meziresortní debaty nad maximálním povoleným množstvím eroze půdy. "Pokud se dostanou zemědělci nad tento limit, budou postižitelní, a došlo už také k zásadní dohodě mezi MŽP, ministerstvem zemědělství a zemědělskými nevládními organizacemi," dodal Brabec.

Protierozní vyhláška je připravena už od roku 2017, přijetí je klíčové pro zlepšení hospodaření na zemědělské půdě a její schopnosti zadržovat vodu. Na rychlé vydání vyhlášky letos na jaře například apelovali senátoři, prodlevu kritizují také ekologové. Brabec už dříve uvedl, že vyhláška bude vycházet z monitoringu eroze a trestat ty, kteří se k půdě nechovají dobře.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů