Úterý, 19. března 2024

V ulicích Kroměříže jsou nově nádoby na sběr jedlých olejů

V ulicích Kroměříže jsou nově nádoby na sběr jedlých olejů

Kroměřížská radnice nechala v ulicích rozmístit nádoby na sběr použitých jedlých olejů a potravinářských tuků. Mají pomoci snížit množství olejů, které domácnosti vypouštějí do kanalizace nebo vyhazují do směsného odpadu. Zástupci radnice to dnes uvedli v tiskové zprávě.

"Tyto oleje a tuky většinou končí v dřezu či v záchodech a podílejí se na ucpávání odpadních trubek či kanalizace. Věřím, že většina občanů tuto možnost odevzdat je do speciálního kontejneru využije, a přispěje tak ke zlepšení životního prostředí ve městě," uvedl starosta Jaroslav Němec (Nezávislí).

Lidé ve městě a místních částech najdou dvě desítky černých sběrných nádob s oranžovým víkem, každá je o objemu 240 litrů. "Oleje a tuky z domácností by před vhozením do nádoby měly být uloženy v pevných obalech, ideálně v PET lahvích," doplnil vedoucí radničního odboru služeb Lambert Hanzal. Na sběru jedlých olejů a tuků z domácností město spolupracuje s ostravskou společností Trafin Oil.

TIP: Odběrová místa olejů vám pomůže najít aplikace KAMsNIM

Nádoby jsou v Sadové, Braunerově, Spáčilově, Talichově, Páleníčkově, Koperníkově, Úprkově, Albertově a Havlíčkově ulici a v ulicích U Rejdiště a Slovenského národního povstání. Jsou také v místních částech Těšnovice, Trávník, Kotojedy, Bílany, Vážany, Postoupky, Hradisko, Zlámanka a Drahlov. Kromě nádob mohou lidé nadále použité jedlé oleje a potravinářské tuky odevzdávat na sběrném dvoře na sídlišti Zachar a také při mobilních svozech odpadů, které provozuje společnost Biopas.

Nádoby na použité jedlé oleje a tuky se už v minulosti objevily i v jiných městech Zlínského kraje. Jako první v regionu je zavedlo Uherské Hradiště, později se přidal také Zlín.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů