Čtvrtek, 28. března 2024

Plynaři chtějí pomoci k záchraně systémů centrálního zásobování teplem

Plynaři chtějí pomoci k záchraně systémů centrálního zásobování teplem

Malé teplárny bojují o život a plynaři jim chtějí pomoci. Český plynárenský svaz (ČPS) proto připravil on-line informační centrum, které nabízí podporu při přechodu z vytápění uhlím na ekologický zemní plyn. Majitelé a provozovatelé tepláren naleznou na webu plynoveteplarny.cz návod, jak postupovat, aby splnili přísné emisní limity a vyplatilo se jim i po roce 2023 zajišťovat centrální zásobování obyvatelstva teplem.

,,Zejména pro menší teplárny je doslova za minutu dvanáct. Aby stihly přechod na ekologičtější zdroje energie, musí začít jednat. Nový web jim pomůže získat potřebné kontakty a informace. Třeba takové, že zbývají pouhé dva týdny pro předložení projektových záměrů na získání podpory z prostředků Modernizačního fondu," upozornila Lenka Kovačovská, výkonná ředitelka ČPS, a dodala: ,,Cenný je i přehled informací z našeho semináře, na kterém ministr průmyslu a obchodu Havlíček přislíbil teplárnám investiční i provozní podporu z různých fondů ve výši téměř 45 miliard korun."

Web plynoveteplarny.cz je určen zastupitelům měst a obcí, majitelům či manažerům tepláren a energetickým specialistům. Shrnuje argumenty pro využívání zemního plynu, informuje o dotacích, ekonomice, ekologii či bezpečnosti provozu. Popisuje rovněž správný postup a náležitosti přechodu teplárny na zemní plyn a nabízí informace týkající se jeho obchodování a skladování. ,,Zájemci zde naleznou také mnoho užitečných odkazů, informačních materiálů a kontaktů na provozovatele plynárenských soustav, kteří připojení tepláren dokážou zajistit na klíč," upřesnila L. Kovačovská.

Takzvaná Zelená dohoda pro Evropu předjímá snížit emise skleníkových plynů do roku 2030 o 55 % oproti roku 1990. Podle studie mezinárodní poradenské firmy McKinsey z října loňského roku by měla více než polovinu objemu tohoto poklesu emisí zajistit právě změna zdrojů v sektoru energetiky a teplárenství. Zatímco nyní využívají teplárny v České republice k výrobě zemní plyn zhruba z jedné čtvrtiny a více než 60 % tepla vyrábějí z uhlí, během několika let by se měl podíl zemního plynu nejméně zdvojnásobit. Modernizace teplárenských soustav by měla v kombinaci se zemním plynem a technologií kogenerace přispět v budoucnosti mimo jiné k vyrovnávání výkyvů dodávek elektřiny z obnovitelných zdrojů.

,,Zemní plyn představuje pro teplárny ověřené, funkční a nákladově přijatelné řešení budoucího ekologického provozu, který je nezbytný pro splnění emisních limitů. To je nezpochybnitelný fakt, na němž jsme se shodli i s představiteli Teplárenského sdružení ČR při podpisu společného memoranda o spolupráci loni v létě," uzavřela L. Kovačovská.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů