Čtvrtek, 28. března 2024

Polské státní energetické firmy investují spolu do větrných farem

Polské státní energetické firmy investují spolu do větrných farem

Polské státní energetické firmy PGE, Enea a Tauron, které vyrábějí většinu elektřiny z uhlí, chtějí zvýšit své investice do výroby elektřiny z větru na moři. Dnes firmy podepsaly prohlášení o záměru uskutečnit společně větrné projekty v Baltském moři. Řekl to státní tajemník polského ministerstva státních aktiv Artut Soboń.

Polsko vyrábí většinu své elektřiny z uhlí. Pod tlakem Evropské unie však podporuje investice do zdrojů čisté energie, zvláště do větrných elektráren na moři a solárních elektráren.

Soboń již v říjnu uvedl, že energetické firmy začnou v roce 2021 oddělovat svůj uhelný majetek od zbytku aktivit. Polsko pak očekává, že v roce 2025 bude mít první větrnou farmu na moři a celková kapacita výroby z větru z elektráren v Baltském moři by se do roku 2040 měla pohybovat kolem deset gigawattů (GW).

PGE a další polské firmy již dříve oznámily, že mají plány na elektrárny v Baltském moři, převážně ve spolupráci se zahraničními partnery. PGE jedná s dánskou firmou Orsted o společném projektu a polská soukromá firma Polenergie spolupracuje s Equinorem.

"Toto prohlášení o záměru bude o nových investicích. Myslím si, že polské státní firmy by měly být vůdci těchto projektů," řekl generální ředitel PGE Wojciech Dabrowski. Dodal, že polské uhlí by mělo být nakonec nahrazeno jadernou energií a větrné farmy na moři doplní jaderné elektrárny, napsala agentura Reuters.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů